vestnik

Slovenija bo od Madžarske odkupila sto tisoč odmerkov cepiva Janssen

Vestnik, STA, 29. 9. 2021
Profimedia
Vlada je na dopisni seji sprejela predlog za nabavo dodatnih sto tisoč odmerkov cepiva proti covidu-19 Janssen.
Aktualno

Vlada je na dopisni seji sprejela predlog za nabavo dodatnih sto tisoč odmerkov cepiva proti covidu-19 Janssen. Na podlagi trenutnih epidemioloških razmer ter izraženega interesa prebivalcev po cepljenju proti covidu-19 z navedenim cepivom bo Slovenija sklenila dogovor z Madžarsko, od katere bo odkupila omenjene odmerke, so sporočili.

Madžarska ima trenutno večje zaloge omenjenega cepiva od dejanskih potreb po cepljenju z njim. Višina nabavne cene cepiva je enaka prodajni ceni tega cepiva neposredno od proizvajalca Janssen, so v sporočilu za javnost zapisali na Uradu vlade RS za komuniciranje. Ministrstvo za zdravje bo v sodelovanju z ministrstvom za zunanje zadeve pripravilo potrebne pogodbe, na podlagi katerih bodo izvedli nakup omenjenih 100.000 odmerkov.

Vodja strokovne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Bojana Beović je medtem izrazila osebno mnenje, da bi se omenjeno cepivo za hip umaknilo in bi se analiziral neželeni učinek cepljenja pri 20-letni Slovenki. V urgentni ambulanti nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so namreč v ponedeljek v zgodnjih jutranjih urah sprejeli mlajšo bolnico, katere stanje je kljub zdravljenju zelo resno. Zaradi časovnega sosledja s cepljenjem z vektorskim cepivom, ki se aplicira z enkratnim odmerkom, je bil primer kot možen stranski učinek prijavljen na NIJZ, so sporočili iz UKC. "Postavljen je sum, treba pa bo skrbno pregledati dokumentacijo in šele potem bo možno podati mnenje in seveda ustrezno obvestiti javnost," je povedala Beovićeva. Za Radio Slovenija je pojasnila, da se takšen neželeni učinek zgodi v nekaj primerih na milijon in česa takega niso pričakovali.  "Od nikjer nismo imeli kakšnih resnih opozoril, da bi morali to cepljenje omejiti. Je pa dogodek tako tragičen, da je moje osebno mnenje, da v tem trenutku ne bi več tvegali in ne bi tega cepiva več uporabljali, ne glede na drugačno mnenje tako EME kot številnih drugih držav, ki ga uporabljajo," meni. 

Čeprav je dokazovanje neposredne povezave stvar nadaljnjih postopkov NIJZ, kar še ni bilo opravljeno, pa se zbuja utemeljen sum, da gre za vzročno povezavo med cepljenjem in zapletom, so navedli v UKC. Po podatkih nevrološke klinike UKC Ljubljana gre za drugi resen zaplet v Sloveniji, povezan z aplikacijo cepiva proti covidu-19. Oba sta bila pri ženskah, mlajših od 50 let, cepljenih z vektorskim cepivom. Pri prvi bolnici se je zdravljenje zapleta končalo uspešno.

S cepivom Johnson & Johnson je bilo v Sloveniji cepljenih 119.799 ljudi.

epidemija koronavirus cepivo
Kaj zdaj berejo drugi