vestnik

Slovenija bo razglasila epidemijo, aktivirala se bo Civilna zaščita

Vestnik.si, 12. 3. 2020
Nataša Juhnov
Civilna zaščita bo priskočila na pomoč. Slika je simbolična.
Aktualno

Marjan Šarec je po zadnji seji vlade povedal, da so danes obravnavali nekaj tekočih tem, zlasti situacijo v zvezi s koronavirusom.

Slovenija bo danes uradno razglasila epidemijo koronavirusa, je po seji vlade napovedal odhajajoči premier Marjan Šarec. Potrdil je tudi, da se s ponedeljkom zapirajo vse vzgojno-izobraževalne institucije. Z interventnim zakonom pa se bo tistim, ki bodo zaradi konoranvirusa na delo čakali doma, zagotovilo nadomestilo v višini 80 odstotkov plače.

V Sloveniji so do 14. ure potrdili 89 okužb s koronavirusom, opravili so 3058 testiranj.

Največ okužb beležijo v ljubljanski in novomeški regiji. Po podatkih do 9. ure, ko so beležili 82 okužb, so jih na ljubljanskem območju našteli 44, na novomeškem pa 20. V celjski, koprski in murskosoboški regiji beležijo po tri okužbe, v mariborski pa sedem. Prve primere okužb so danes odkrili tudi v novogoriški in kranjski regiji, je na opoldanski novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder.

Zaradi pojava koronavirusa v novih regijah in ker je v Sloveniji zdaj skupkov več, so ocenili, da je število okuženih v Sloveniji preseglo običajno število in pričakovano širjenje obolelih v populaciji, zato so predlagali razglasitev epidemije, je pojasnil direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat.

Zato je NIJZ posredoval predlog, da se v Sloveniji zaradi lažjega spopadanja s koronavirusom aktivira Civilna zaščita. "To pomeni, da bomo uradno razglasili epidemijo," je napovedal Šarec. Ob tem je pojasnil, da je Civilna zaščita že aktivna, z odredbo o epidemiji pa bo dobila formalno-pravno podlago za nemoteno izvajanje nalog.

affe9fad4125ce69a22d1a9d3bb91c0a
Nataša Juhnov
Slovenija bo razglasila epidemijo, pravi Marjan Šarec.

Vsa ministrstva stare in nove vlade bodo sprejemala ukrepe, ki se bodo prilagajala dnevni situaciji. Šarec je še dejal, da nobena sosednja država epidemije še ni razglasila, Slovenija pa bo to storila zaradi lažje organizacije dela. 

"Virus je nekaj novega, do sedaj ga še nismo imeli, vendar je Slovenija do sedaj obvladala vse situacije in tudi to bo. Vsi, ki smo na odgovornih položajih, bomo naredili vse, da se bo situacija obvladala, in da se bo življenje vrnilo v ustaljene tirnice," tako premier v odhodu. 

Otroci lahko doma ostanejo že jutri

Minister Jernej Pikalo je dejal, da se v ponedeljek zaprejo vse vzgojno-izobraževalne ustanove, razen univerz in zavodov, v katerih so varovanci s čustveno-vedenjskimi motnjami. "Ministrstvo svetuje šolam, da jutri organizirajo alternativne oblike izobraževalnega procesa. Na primer, naj gredo v naravo in naj niso v razredu. Tisti, ki pa lahko učence zadržijo doma že jutri, lahko to storijo," dodaja. Nujno je ugotoviti, kako zagotoviti varstvo za najmlajše, bo pa ministrstvo organiziralo varstvo v skladu z napotki NIJZ za tiste, ki so zaposleni v službah, ki so nujno potrebne. 

Kako bo z nadomestili za odsotnost z dela? 

Interventni zakon ureja dva primera, ko bo delodajalcem na pomoč priskočila država. In sicer, ko ne bo mogel zagotavljati dela najmanj 30 odstotkom delavcem in se bo odločil, da jih napoti na začasno čakanje na delo. V tem primeru jim pripada nadomestilo v višini 80 odstotkov, za katero so se danes določili da država zagotovi 40 odstotkov in 60 odstotkov delodajalec. Ko pa je delavec odsoten zaradi karantene, katero mu predpiše Ministrstvo za zdravje z odločbo, mu pripada nadomestilo.

koronavirus ukrepi slovenija