vestnik

Slovenija naj ne bi pristala na poravnavo z Ascent Resources

Vestnik, STA, 18. 3. 2021
Arhiv
Družba Ascent Resources namerava Slovenijo pred arbitražnim sodiščem tožiti za odškodnino v povezavi z izdajanjem dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih
Aktualno

Slovenija po neuradnih informacijah časnika Delo ne bo pristala na sporazumno rešitev spora z britansko družbo Ascent Resources. Ta namerava Slovenijo pred arbitražnim sodiščem tožiti za odškodnino v povezavi z izdajanjem dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih. Rok za odgovor Slovenije Ascentu se sicer izteče v petek.

"Pojasnjujemo, da bo Republika Slovenija pravočasno, v sporazumno dogovorjenem roku, nasprotno stranko obvestila o svojem stališču. Ker so pogajanja o morebitni sporazumni rešitvi spora še vedno zaupne narave, vam več informacij ne moremo posredovati," so časniku povedali na državnem odvetništvu. Poganja potekajo pred morebitno vložitvijo odškodninske tožbe, Britanci naj bi po navedbah Dela zahtevali 120 milijonov evrov odškodnine. Kot so v Ascentu povedali oktobra lani, ko se je začel postopek za sporazumno rešitev spora, menijo, da je prišlo do kršitve dvostranskega investicijskega sporazuma med državama ter pogodbe o energetski listini.

Ascent Resources je po lastnih navedbah v razvoj Petišovskega polja vložili več kot 50 milijonov evrov. Agencija RS za okolje (Arso) je marca lani odločila, da je pred izdajo dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih s stimulacijo vrtin, ki ga načrtujeta Ascent in njegov slovenski partner Geoenergo, treba izvesti presojo vplivov na okolje. Arsu je nato junija lani pri tem pritrdilo upravno sodišče.

Kaj zdaj berejo drugi