vestnik

Slovenija: Potrjenih 34 okužb s koronavirusom

Vestnik.si, 10. 3. 2020
Pixabay
Korona virus
Aktualno

V Sloveniji je trenutno potrjenih 34 primerov, zadnje tri je ob osemnajsti uri na novinarski konferenci potrdil premier v odhodu, Marjan Šarec. UKC Ljubljana je potrdil, da so med okuženimi trije njihovi zaposleni.
Trenutno so  vsi oboleli stabilnem stanju
Na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je danes hospitaliziranih 18 bolnikov, pet jih bo bolnišnico zapustilo. Po do zdajšnjih podatkih se je večina obolelih okužila v Italiji, t. i. sekundarnih primerov, ko so se osebe okužile v Sloveniji, pa je 14. Slednje je po besedah predstavnice Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Eve Grilc dobra novica, saj gre pri sekundarnih okužbah za okužbe od znanih ljudi. Regijsko gledano so 15 okuženih zaznali v Ljubljani, 10 na Dolenjskem, tri na Štajerskem, enega v Portorožu, za pet okuženih pa še nimajo podatka.
Grilčeva je potrdila, da je z novim koronavirusom okužen tudi zdravnik iz UKC Ljubljana, ki pa je bil pravočasno umaknjen z delovnega mesta in tako ni bil v stiku z bolniki, ko je zbolel. Poleg tega je v UKC Ljubljana okužena še ena oseba, ki pa ni zdravstveni delavec. Informacije o tem, da naj bi bila okužena še ena oseba, pa Lejko Zupančeva ni želela komentirati, zagotovila je le, da nevarnosti za bolnike ni.
Po besedah Tatjane Lejko Zupanc so do sedaj oboleli, ki se nahajajo v bolnišnični oskrbi, v stabilnem stanju in noben ne potrebuje intenzivne terapije. Bolnike z blagimi ukrepi pošiljajo v domačo oskrbo.
Za koga ne velja sklep o prepovedi večjih prireditev?
Minister Šabeder je na današnji konferenci podrobneje predstavil tudi sklep o prepovedi večjih prireditev oziroma izvajanja dogodkov, kjer se pričakuje več kot sto ljudi. Kot je pojasnil, ukrep ne velja za manjše lokale, zasebne dogodke, poroke, pogrebe, verske obrede in za nakupovalne centre. Velja pa denimo za kinodvorane z več kot sto gledalci.

Prepovedano pristajanje zrakoplovov iz ogroženih območij na slovenskih letališčih
Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je danes podpisala sklep, ki prepoveduje pristajanje zrakoplovov iz ogroženih področij. Ministrstvo za infrastrukturo je 9. 3. 2020 prejelo predlog Ministrstva za zdravje  za prepoved letenja v skladu z drugim odstavkom 11. člena Zakona o letalstvu, ki določa, da zaradi zagotovitve javnega reda, varovanja določenih oseb, okolišev in objektov ter zagotavljanja varnosti ljudi in premoženja, lahko ministrstvo, pristojno za promet, samostojno ali na predlog pristojnega organa omeji ali prepove letenje zrakoplovov v določenih območjih.

Ministrstvo za zdravje je predlagalo začasno prepoved pristajanja vseh pristankov zrakoplovov iz italijanskih letališč, ki se nahajajo na ogroženih območjih (italijanske pokrajine: Lombardija, Benečija, Emilija – Romanja, Piemont, Marken), Kitajske, Južne Koreje in Irana zaradi preprečitve širjenja virusa COVID-19. S sklepom se prepoved uveljavlja takoj. Iz prepovedi se izvzema državne zrakoplove, zrakoplove za prevoz pošte in/ali blaga (mail/cargo) in zrakoplove, ki se vračajo brez potnikov v svojo bazo ali na vzdrževanje (ferry flight).

korona-virus obolelost