vestnik

Slovenija praznuje dan samostojnosti in enotnosti

Vestnik, STA, 26. 12. 2020
Sašo Bizjak
Fotografija je simbolična
Aktualno

V spomin na plebiscitarno odločitev za samostojno Slovenijo pred 30 leti danes praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. Praznovanje obletnice razglasitve rezultatov plebiscita je letos zaradi epidemije koronavirusa precej okrnjeno, bo pa predsednik republike Borut Pahor v počastitev državnega praznika nagovoril državljane.

Minilo je 30 let od plebiscita, na katerem smo se Slovenci odločili za samostojno državo Slovenijo. Plebiscit je potekal 23. decembra 1990, tri dni pozneje pa so v takratni skupščini slovesno razglasili rezultate. Po njih se je plebiscita udeležilo 93,2 odstotka volilnih upravičencev, za samostojnost pa jih je glasovalo okoli 95 odstotkov udeleženih oziroma 88,5 odstotka vseh volilnih upravičencev. Na 26. december, ko so bili razglašeni izidi plebiscita, tako obeležujemo državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti, ki je tudi dela prost dan. Čeprav gre za okroglo obletnico, pa je zaradi epidemije covida-19 letos praznovanje okrnjeno. 

skupscina dz plebiscit bobo
Bobo
26. decembra 1990 je predsednik skupščine Republike Slovenije France Bučar razglasil plebiscitni izid.

Predsednik republike Borut Pahor bo iz predsedniške palače nagovoril državljane, pri čemer je k slavnostnemu nagovoru povabil tudi predsednico Društva v tujini izobraženih Slovencev Kristi Hodak. Pahor bo sprejel tudi upravni odbor društva, podelili bodo tudi letošnjo nagrado društva.

V počastitev praznika bo pred predsedniško palačo postrojena častna straža garde Slovenske vojske, medtem ko so namesto tradicionalnega dne odprtih vrat pripravili virtualni sprehod po protokolarnih in delovnih prostorih predsednika republike.

država praznik plebiscit dan-samostojnosti-in-enotnosti