vestnik

Verniki naj pri mašah sedijo meter in pol narazen

vestnik.si, 11. 3. 2020
Nataša Juhnov
Maš v cerkvah, kapelah in drugih zaprtih prostorih se lahko naenkrat udeleži do 100 ljudi, vključno z duhovnikom, ministranti in pevci.
Aktualno

Maš se lahko udeležuje skupno le do 100 ljudi pod pogojem, da so med sabo oddaljeni vsaj en meter in pol. Verouk pa so do konca marca odpovedali.

Slovenska škofovska konferenca se je seznanila z aktualnimi odredbami in izdala navodila za izvajanje verskih obredov v času epidemije koronavirusa.

cerkev, koronavirus
Nataša Juhnov
Koronavirus v cerkvi.

Tako so zapisali, da se lahko maš v cerkvah, kapelah in drugih zaprtih prostorih udeleži naenkrat do 100 ljudi, vključno z duhovnikom, ministranti in pevci. Morajo pa biti med seboj fizično oddaljeni približno meter in pol. Enako velja za druge verske obrede kot so poroke, krsti in pogrebi.

Če bo število vernikov večje, pravijo škofje, naj župniki in duhovniki obrede po možnosti obhajajo zunaj cerkve. V tem primeru je lahko navzočih do 500 vernikov. Tiste, ki niso zdravi ali imajo kakšne kronične bolezni, so pozvali, naj ostanejo doma.

Škofje so se odločili tudi, da za dva tedna, do konca marca, odpovejo verouk na župnijah in starše prosijo, da snov predelajo skupaj s svojimi otroki.

Nataša Juhnov
Cerkev. Slika je simbolična.
maše koronavirus