vestnik

Slovenska ulica bo zadišala po prekmurski šunki in gibanici

Rok Šavel, 30. 8. 2021
Rok Šavel
Brigita Perhavec, direktorica ZKTŠ Murska Sobota in Janko Kodila, predsednik Društva za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot sta predstavila letošnji že 11. Festival prekmurske šunke in prekmurske gibanice, ki bo na sporedu to soboto, 4. septembra na Slovenski ulici.
Aktualno

11. Festival prekmurske šunke in prekmurske gibanice se bo letos prvič odvil v prenovljenem mestnem središču.

Po številnih dogodkih, ki so se letos že zvrstili na prenovljeni Slovenski ulici, med drugim Soboški dnevi in Teden državnosti, bo mestno jedro to soboto, 4. septembra prizorišče za ljubitelje dobre kulinarike. Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot, ki mu predseduje Janko Kodila, letos že enajstič pripravlja festival, namenjen predstavitvi vrhunske prekmurske kulinarike ter ohranjanja tradicije s pridihom sodobnosti, v sklopu kateraga se promovirata dva najbolj prepoznanvna regijska izdelka: Prekmurska šunka in prekmurska gibanica.

20210830_091740
Rok Šavel
Prekmurska šunka.

20210830_091750
Rok Šavel
Prekmurska gibanica.

V sklopu dogodka se bo izvedlo tudi ocenjevanje izdelkov, predstavili pa se bodo tudi prekmurski vinarji in drugi ponudniki lokalnih izdelkov. Tako zagotovo ne bo manjkalo lokalnih kulinaričnih specialitet kot so bograč, langaš, bučno olje, pa tudi specialitete z drugega brega reke Mure kot je denimo prleška tünka.

20210830_085741
Rok Šavel
Slovenska ulica bo prvič prizorišče Festivala prekmurske šunke in prekmurske gibanice, ki se je minula leta odvijal na grajskem dvorišču.

Pester glasbeni program, prihodnji dogodki še v zraku

Soorganizator letošnjega festivala sta Mestna občina Murska Sobota in Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, ki je poskrbel za pester zabavno-glasbeni program. Nastopili bodo Marko Banda, KUD Beltinci, Romano Glauso, Ljudski pevci in godci, Gorički Lajkoši, Eroplan Jazz Band in zvečer še Prašnati za odličen zaključek spremljevalnega programa ob kulinaričnem dogajanju.

20210830_092646
Rok Šavel
Hranilnica prekmurskih dobrot.

Direktorica ZKTŠ Murska Sobota Brigita Perhavec je ob tem glede načrtov za jesen dejala, da so vsi tradicionalni dogodki, kot so Trezino in Mikloševo senje, Martinovanje in drugi, še zmeraj v zraku, saj ne vedo, kako dolgo bodo ukrepi še dopuščali izvedbo množičnih dogodkov.

festival-prekmurske-šunke-in-prekmurske-gibanice janko-kodila brigita-perhavec zktš-murska-sobota mestna-občina-murska-sobota slovenska-ulica