vestnik

Slovenski gozdovi bogatejši za deset tisoč dreves

Vestnik, 17. 12. 2020
Arhiv Radenske
Zaposleni iz Boračeve v družinskem krogu.
Aktualno

Radenska Adriatic je avgusta začela z akcijo Bolj zelena Slovenija, v sklopu katere so od vsake prodane vračljive litrske steklenice Radenske del sredstev namenili za deset tisoč novih dreves v gozdovih.

Kot so sporočili, je za zasaditev dreves v sodelovanju z lastniki gozdov poskrbel Zavod za gozdove Slovenije, ki je tudi partner projekta. "Gozdove so obnovili s sadikami domačih drevesnih vrst, prilagojenih rastišču (hrast, dob, črni topol in vrba) ter obnovili 2,3 ha poškodovanih gozdov. Štefan Kovač, vodja murskosoboške območne enote zavoda pravi, da smo Slovenci gozdni narod: "Več kot 58 % Slovenije pokrivajo gozdovi, s čimer je Slovenija tretja najbolj gozdnata država v Evropi. V Zavodu za naše gozdove skrbimo skozi tri načela, trajnost, sonaravnost in večnamenskost. Slednje je z vidika prebivalcev še posebej pomembno, saj nam gozdovi ne zagotavljajo le dobrega zraka in vode, temveč tudi zaščito pred ekstremnimi klimatskimi razmerami in erozijo. Zato je skrbno gospodarjenje z gozdovi z zavestjo, da gozd ohranjamo za zanamce, res bistvenega pomena."

Radenska, sajenje dreves
Arhiv Radenske
Tudi družina Škrlec je zasadila drevo na domačem vrtu.

Direktor Radenske Marian Šefčevič pravi, da so cilj dosegli s pomočjo potrošnikov. Žal pa veljavni ukrepi niso dopustili, da bi pri sajenju sodelovali tudi zaposleni. "Zaposleni so se veselili sajenja dreves. Tega pričakovanja jim nismo mogli odvzeti. Zato smo poiskali novo rešitev in z njo nadgradili tudi akcijo samo. Zaposlenim smo ponudili dodatna drevesa in jih povabili, da jih zasadijo na svojem vrtu," pravi. Tako so na vrtovih zasadili več kot 240 mladih sadik rdečega hrasta. Trije pa so svoj prostor dobili tudi pred poslovno stavbo v Boračevi. "Radensko in to čudovito naravo smo nasledili od naših prednikov. Trije zasajeni hrasti simbolizirajo vse dobro, kar v Radenski Adriatic delamo s ciljem prihodnjim generacijam predati skrbno varovano in negovano naravo,« je ob zasaditvi dreves dejal Boštjan Gerlec, direktor oskrbovalne verige. 

Direktorica marketinga Egle Wehle pa poudarja, da ji je privilegij, da lahko mineralno vodo pridobijo iz globin Zemlje, zato je logično, da ji vrnejo nazaj: "S podpiranjem in soustvarjanjem dobrih praks na področju okolja, naših izdelkov in ljudi. Trajnost ostaja vodilo našega poslovanja."

Dodajmo še, da je podobna akcija potekala tudi na Hrvaškem, kjer je bilo v sodelovanju z zvezo tabornikov deset tisoč dreves zasajenih v Dalmaciji. 

radenska zavod-za-gozdove-slovenije sajenje-dreves
Kaj zdaj berejo drugi