vestnik

Slovenski kulturni praznik so proslavili tudi rojaki v Porabju

Silva Eöry, 7. 2. 2020
Silva Eöry
Olga Belec je v imenu urada izročila priznanji Državni slovenski samoupravi in Radiu Monošter.
Aktualno

V Gledališki dvorani v Monoštru je bila proslava ob slovenskem kulturnem prazniku. Osrednja prireditev ob Prešernovem dnevu, ki sta jo tokrat skupaj pripravili obe krovni organizaciji porabskih Slovencev, je minila v znamenju 25. letnice delovanja Državne slovenske samouprave in 20. letnice obstoja Radia Monošter.

»Slovenski kulturni praznik je tudi praznik našega maternega jezika, ki nas opredeljuje kot Slovence. Kultura je vrednota sama po sebi. S pomočjo kulture smo se izoblikovali in ostali to, kar smo. To, kar imamo, smo dolžni ohranjati in negovati ter hkrati prilagajati novim okoliščinam, novim izzivom in spremembam,« je med drugim poudarila predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andrea Kovacs in nato predsedniku Državne slovenske samouprave (DSS) Karlu Holcu izročila posebno priznanje ob 25. letnem jubileju druge krovne organizacije porabskih Slovencev.

8
Silva Eöry
Komorni zbor Monošter

»Da bi lahko vsak dan črpali iz bogate zakladnice slovenske kulture in doživljali lepe trenutke skozi jezik, pravljice in folkloro je pomembno, da obstajajo slovenske šole in slovenski učitelji, slovenska cerkev in duhovniki, pa tudi slovenske babice in vnuki,« je izpostavil Holec in nato priznanje in zahvalo izročil Franceku Mukiču, direktorju Radia Monošter, ki je v 20 letih svojega obstoja prav tako odigral pomembno vlogo pri ohranjanju maternega jezika.

7 (1)
Silva Eöry
Folklorna skupina števanovske osemletke.

Na prireditvi sta spregovorila tudi madžarski državni sekretar za cerkvene in narodnostne zadeve Miklos Soltesz in Olga Belec, državna sekretarka v Uradu RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki je obema porabskim organizacijami, ki slavita pomembna jubileja, prav tako izročila priznanji. Dolgoletni predsednik DSS Martin Ropoš se je ozrl na prehojeno pot omenjene organizacije, Francek Mukič pa je obudil spomine v radijskem intervjuju, ki ga je pripravila šolarka DOŠ Gornji Senik Vanesa Šulič. V kulturnem programu, ki je nastal pod vodstvom učiteljice-asistentke Valentine Novak, se je poleg šolarjev obeh porabskih dvojezičnih osnovnih predstavil še monoštrski komorni zbor.

11
Silva Eöry
Radijski intervju.

kulturni-praznik porabje
Kaj zdaj berejo drugi