vestnik

V rumenih regijah v cerkve več vernikov, dovoljeno tudi obhajanje zakramentov

STA, Vestnik, 30. 4. 2021
Nataša Juhnov
Za obhajanje svete maše v domovih za ostarele se je treba konkretno dogovoriti s posameznim domom oziroma ustanovo.
Aktualno

Slovenski škofje so ob sproščanju nekaterih omejitev kolektivnega uresničevanja verske svobode podali navodila za izvajanje verskih obredov v petih rumenih statističnih regijah (pomurska, koroška, osrednjeslovenska, obalno-kraška in goriška). Udeležba pri svetih mašah je zdravim vernikom dovoljena ob upoštevanju ukrepov, dovoljeno je tudi obhajanje zakramentov in zasebna molitev vernikov.

Vlada je na četrtkovi dopisni seji podaljšala veljavnost odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, ki je začel veljati danes. Po novem je v pomurski, koroški, osrednjeslovenski, goriški in obalno-kraški statistični regiji v zaprtem prostoru lahko ena oseba sli več oseb, če so iz skupnega gospodinjstva, na 20 kvadratnih metrov, in ne več na 30 kvadratnih metrov, kot je veljalo do sedaj. Število oseb pri verskih obredih na odprtih površinah je omejeno na enega udeleženca na deset kvadratnih metrov odprte površine oziroma več udeležencev, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva, vendar ne več kot deset udeležencev oziroma skupnih gospodinjstev.

murska-sobota, cerkev-sv
Nataša Juhnov
Po novem je rumenih statistični regiji v zaprtem prostoru lahko ena oseba sli več oseb, če so iz skupnega gospodinjstva, na 20 kvadratnih metrov.


Glede na navodila, ki so jih slovenski škofje sprejeli ob seznanitvi z odpravo prepovedi verskih obredov v rumenih statističnih regijah, je udeležba vernikov pri sveti maši dovoljena ob upoštevanju medsebojne razdalje najmanj 1,5 metra, uporabi zaščitne maske, razkuževanju rok ob vstopu in izstopu iz prostorov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda. Udeležba pri svetih mašah je dovoljena samo zdravim vernikom, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature ter katerih člani istega gospodinjstva niso okuženi. V cerkvi je dovoljena tudi zasebna molitev vernikov v skladu z omejitvami, ki veljajo za svete maše, so še sporočili.

cf76a05b815b843c55b916ebc99eaa06
Nataša Juhnov
Zborsko petje pa je prepovedano, razen v primeru, da ga izvajajo osebe iz skupnega gospodinjstva.

Zborsko petje pa je prepovedano, razen v primeru, da ga izvajajo osebe iz skupnega gospodinjstva. Ob smiselnem upoštevanju določil za svete maše, je dovoljeno tudi obhajanje zakramentov spovedi, obhajila, krsta, poroke in drugih bogoslužij. Cerkveni pogrebi so dovoljeni v skladu z navodili komunalnih služb in predpisov vlade ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v času epidemije covida-19. Za obhajanje svete maše v domovih za ostarele se je treba konkretno dogovoriti s posameznim domom oziroma ustanovo, še svetujejo v navodilih. Škofje še pozivajo duhovnike, redovnice in redovnike, naj bodo na voljo vernikom ter naj pri tem upoštevajo vladne odloke in priporočila NIJZ za zaščito zdravja.

koronavirus cerkev ukrepi
Kaj zdaj berejo drugi