vestnik

Slovesnost ob 100. obletnici dodelitve Apaškega polja Sloveniji

Marina Vrbnjak, 14. 9. 2019
Marina Vrbnjak
apače, občinski-praznik
Aktualno

V Apačah se je odvila slovesna prireditev ob 100. obletnici dodelitve Apaškega polja slovenskemu ozemlju. Slavnostni govornik je bil predsednik Borut Pahor.

V letu 2019 slavimo sto let priključitve Prekmurja k matični domovini, prav tako pa je pred sto leti z mirovno pogodbo Slovenija pridobila ozemlje, ki je bilo v večini poseljeno s pripadniki nemško govorečega prebivalstva - Apaško polje. Ob tej priložnosti je včeraj v Apačah potekala posebna prireditev poimenovana »Slovenija v malem«.

apače, apaško-polje, andrej-steyer, borut-pahor
Marina Vrbnjak
Predsednika države Boruta Pahorja je sprejel župan Apač dr. Andrej Steyer s soprogo.

»Letos praznujemo stoto obletnico dodelitve Apaškega polja slovenskemu ozemlju,« je zbrane nagovoril župan občine Apače, dr. Andrej Steyer. »Sto let je od podpisa mirovne pogodbe, ki je mejo postavila na reko Muro in takrat del avstrijske štajerske priključila Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. S tem je Slovenija pridobila ozemlje poseljeno z ljudmi, ki so se v večini opredelili za nemško govoreče,« je nadaljeval. Pri tem je izpostavil tudi posebnost Apaškega polja, saj so se po drugi svetovni vojni na to območje priselili Slovenci iz različnih regij, ki so tukaj našli svoj dom. »To smo mi. Potomci barvite Slovenije. To je Apaško polje – Slovenija v malem,« je povedal.

apače, apaško-polje, andrej-steyer, borut-pahor
Marina Vrbnjak
Slovesnost ob 100. obletnici dodelitve Apaškega polja Sloveniji.

Obletnico priključitve Apaškega polja so v občini Apače, ki letos praznuje trinajst let svojega obstoja, obeležili na prav poseben način. V tem tednu so se zvrstili številni dogodki, povezani z zgodovino tega območja na kulturnem in športnem področju, obujali pa so tudi stare običaje, rokodelske storitve in obrt. Zaradi priseljencev iz vseh koncev Slovenije je namreč Apaško polje bogato s kulturno dediščino, ki jo v lokalni skupnosti hočejo gojiti in prenašati iz roda v rod.

apače, apaško-polje, andrej-steyer, borut-pahor
Marina Vrbnjak
Slovesnost ob 100. obletnici dodelitve Apaškega polja Sloveniji.

Praznujejo v luči prihodnosti

Kot slavnostni govornik je na oder stopil predsednik države Borut Pahor. "Čudovito je, da smo našo državo po sanjah naših prednikov oblikovali in zavarovali pred skoraj tridesetimi leti. Skoraj enako čudovito je, da je naša samostojna država po naši volji članica evropske družine narodov, ki sicer ima težave, a tudi 70 let miru in varnosti. Če nam jo bo uspelo obdržati, bo pomenila tudi mir, varnost in blaginjo za naše otroke," je dejal med drugim. Hkrati se je strinjal z besedami župana dr. Andreja Steyerja, ki je dejal, da praznujejo v luči prihodnosti. »Danes praznujemo prihodnost. Sicer s spominom na preteklost, a v upanju in ne v strahu, da bo ta lepa, boljša, bolj pravična in bolj napredna. Ne glede na to, kako politično ali sicer drugače mislimo ali celo govorimo druge jezike in imamo druge običaje, moramo skrbeti, da živimo v sožitju. Čuvati moramo našo državo in našo združeno Evropo," je sklenil Pahor.

Slovesnost so popestrili Pihalni orkester Apače, Kvartet trobil Pihalnega orkestra Apače, Akademska folklorna skupina Študent, Kulturno folklorno društvo Vrisk Apače in Otroci iz Vrtca Apače.

apače, apaško-polje, andrej-steyer, borut-pahor
Marina Vrbnjak
Otroci iz vrtca Apače.

Več fotografij si lahko ogledate TUKAJ.

apače borut-pahor občinski-praznik-apače apaško-polje
Kaj zdaj berejo drugi