vestnik

SMBS: Hospitaliziranih 151 bolnikov s covid-19, vse postelje so že zasedene

Vestnik, 10. 11. 2020
Aleš Cipot
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Iz Splošne bolnišnice Murska Sobota poročajo, da so maksimalno povečali posteljne zmogljivosti za bolnike s covid-19. Na voljo imajo 128 postelj za akutne bolnike ter 23 postelj za intenzivno zdravljenje, vse postelje pa so zasedene.

V SBMS je hospitaliziranih 151 bolnikov s covid-19, od tega jih 23 potrebuje intenzivno zdravljenje. "Bolnike, ki potrebujejo zdravljenje in jim ne moremo zagotoviti ustrezne namestitve, od sredine prejšnjega tedna pošiljamo v druge bolnišnice po Sloveniji," so še sporočili. Bolniki s covid-19 so nameščeni v prostorih stare stavbe Ginekološko-porodniškega oddelka, zdravljenju bolnikov s covid-19 pa so namenili tudi infekcijski in pljučni oddelek ter del otroškega in internega oddelka. Bolniki, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, so nameščeni v enoti za intenzivno terapijo Oddelka za perioperativno medicino, ki so ga razširili v operacijske prostore. 

sbms, intentivno-zdravljenje, covid, bolniki, medicinski-ventilator
Arhiv SBMS
Oddelek za intenzivno zdravljenje v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

V bolnišnici se soočajo s kritičnim pomanjkanjem kadra s področja zdravstvene nege, usposobljenega za obravnavo bolnikov na intenzivni terapiji. 

V bolniškem dopustu imajo 197 zaposlenih, od tega 83 zaradi pozitivnega izida testiranja na covid-19. Osebje je zaradi preobremenjenosti izčrpano.

Na pozive za pomoč pri delu so se odzvali ZD Murska Sobota, ZD Gornja Radgona, Psihiatrična bolnišnica Ormož, ZD Lendava in ZD Ljutomer. Na pomoč jim je priskočilo deset diplomiranih medicinskih sester, trije zdravstveni tehniki pripravniki, pridružili pa so se jim tudi trije prostovoljci. 

sbms postelje