vestnik

Sluga, Zorčič, Rajić in Lep ustanavljajo novo poslansko skupino

Vestnik, STA, 26. 3. 2021
Primož Lavre
Janja Sluga, Igor Zorčič, Branislav Rajić in Jurij Lep
Aktualno

Trije poslanci SMC Janja Sluga, Igor Zorčič, Branislav Rajić in poslanec DeSUS Jurij Lep so izstopili iz poslanskih skupin, ustanavljajo novo skupino, ki jo bo vodila Janja Sluga.

Trije poslanci SMC - dosedanja vodja Janja Sluga, predsednik DZ Igor Zorčič in poslanec Branislav Rajić so izstopili iz poslanske skupine SMC. Skupaj s poslancem Jurijem Lepom, ki je izstopil iz poslanske skupine DeSUS, bodo oblikovali novo poslansko skupino. Vodila jo bo Sluga. Zorčič je dejal, da bo o njegovi funkciji predsednika državnega zbora odločal DZ. Zorčič je izjavi medijem povedal, da je izstop iz poslanske skupine SMC nujen korak, saj s predsednikom stranke Zdravkom Počivalškom ne delijo pogleda na vlogo stranke v koaliciji. Kot je dejal, so Počivalška izbrali za trenerja ekipe, da jo javnomnenjsko dvigne, danes pa je zgolj pomočnik trenerja druge ekipe. Med drugim je opozoril, da se SMC ne vodi na sedežu stranke, ampak na ministrstvu za gospodarstvo v ozkem krogu predsednika stranke in zunanjih svetovalcev. Ostali člani pa da so odrezani od relevantnega strankarskega odločanja. Sodu je po njegovih besedah izbilo dno imenovanje predsednika Stranke zelenih Andreja Čuša za državnega sekretarja na omenjenem ministrstvu.

sluga zorcic rajic lep pl3
Primož Lavre
Janja Sluga, Igor Zorčič, Branislav Rajić in Jurij Lep

Sluga pa je napovedala, da bodo skupaj z Lepom začeli postopek oblikovanja nove poslanske skupine. Njihov izstop iz poslanske skupine SMC je protestno sporočilo kolegom poslancem SMC ob vseh dogajanjih v stranki, ki jih ne morejo več podpirati. Kot je dejala, so Počivalškove besede o enotnosti v posmeh, glede na to, kaj se dejansko dogaja v stranki. Rajić je dodal, da se zvestoba koaliciji konča tam, kjer se začne poseg v lastna temeljna prepričanja. Kot je dejal, ostajajo skupaj tisti člani stranke, ki želijo ohraniti vrednote in svobodni duh. Še naprej bodo konstruktivno delovali v DZ in bodo podpirali vse pobude, ki bodo v dobro celotne družbe, medtem ko bodo nasprotovali ideološkemu razkroju države. Po njegovem mnenju je to znamenje konca prevlade negativnih politik in začetek novega obdobja, ki bo temeljilo na medsebojnem spoštovanju.

Počivalšek: Za SMC je peklensko leto

Pet poslancev SMC je za novega vodjo poslanske skupine danes izvolilo Gregorja Periča, za namestnico pa Mojco Žnidarič, kar je po ocenah Počivalška nov korak h konsolidaciji SMC. "Za SMC je peklensko leto. Potem ko smo pred letom dni ob začetku epidemije Sloveniji zagotovili stabilno vlado, smo postali glavna tarča ulične in medijske kampanje za rušenje te koalicije. Takega pritiska seveda ni lahko zdržati," je ugotavljal Počivalšek v zapisu na Facebooku. Nekateri poslanci so imeli po njegovih navedbah že dalj časa različne poglede na delovanje vlade in na prihodnost stranke, a so se na koncu vedno poenotili in nadaljevali z izvajanjem našega programa. "Trije poslanci so na zadnji seji sveta SMC ugotovili, da nimajo podpore za svoje poglede, zato so se odločili, da svojo politično pot nadaljujejo v opoziciji," je dodal.

Na dolgi rok je po Počivalškovem mnenju pomembneje to, da v zapletenih mesecih pred njimi celotna ekipa vesla v isto smer. Dodal je, da so se razmerja v poslanski skupini in v parlamentu razčistila, zato bo lažje nadaljevati z delom. Verjame tudi, da so na začetku nove rasti stranke in nove izgradnje liberalnega centra. Kot je napovedal, se bodo v prihodnjih dneh s partnerji pogovorili o spremembah, ki bodo sledile novi situaciji. Ponovno je poudaril, da je SMC kot stranka liberalnega centra pokazala, da lahko povezuje in sodeluje z različnimi partnerji vsem razlikam navkljub. Počivalšek je izpostavil prizadevanje za razvoj vseh regij in premagovanje epidemije ter njenih ekonomskih posledic. Za izvajanje tega programa ima SMC po ocenah predsednika naslednjo izbiro: "Ali za razvoj sodelujemo s SDS ali z Levico. To je realnost naše politike in danes vidimo več razvojnega potenciala s sedanjimi partnerji kot s trenutno levo opozicijo." Kot je navedel, ga številni predstavniki gospodarstva opogumljajo, naj nadaljujemo z njihovim delom, ki da prinaša konkretne rezultate.

smc-stranka gregor-perič razhod zdravko-počivalšek janja-sluga
Kaj zdaj berejo drugi