vestnik

So lovske kamere na Goričkem posnele šakale?

ABE, 9. 7. 2019
Ld Cankova
Kaj so posnele kamere LD Cankova?
Aktualno

Aprila so v lovskem revirju pri Beznovcih našli šakalja mladiča, zadnjo julijsko nedeljo in že prej v mesecu maju pa so kamere na prežah Lovske družine (LD) Cankova v istem revirju posnele živali, ki so vsaj zelo podobne šakalom.


V začetku aprila so v Beznovcih našli dve majhni živali, za katera je stroka v murskosoboški veterinarski ambulanti Veterinaria ocenila, da sta šakalja mladiča. V ambulanti so se po besedah direktorja Marjana Kerčmarja že pred štirimi ali petimi leti srečali s šakali v Prekmurju, takrat sicer ustreljenim samcem, z mladiči pa nedavno nasploh prvič.

fd639469cf7cc76679bc2d6149eeedd7
Ld Cankova
Posnetki so nastali v okolici Beznovec.


Šakalja mladiča, ki so ju po najdbi prevzeli lovci Lovske družine (LD) Cankova, sta slaba dva meseca nato bivala v Zatočišču za zaščitene prostoživeče živali v Svetem Primožu nad Muto, dokler ju niso v začetku junija ponovno spustili v naravo.
Preberite: Beznovska šakala gospodarja koroških gozdov.
Zadnjo julijsko nedeljo in že prej v mesecu maju pa so kamere na prežah LD Cankove v beznovskem revirju, v istem revirju, kjer so aprila našli mladiča, posnele fotografije živali, ki so vsaj zelo podobne šakalom, če že niso šakali. Fotografije smo po elektronski pošti poslali Zlatku Golobu, veterinarju in lastniku Zatočišča za zaščitene prostoživeče živali v Svetem Primožu nad Muto. Ocenjuje je, da gre v primeru živali z aktualnih fotografij cankovskih lovcev skoraj zagotovo za lisice in ne za šakale. To je med drugim ocenil na podlagi dolžine repa živali, je pojasnil Golob, in tudi okolja, v katerem se na fotografijah nahajajo živali.


V Sloveniji je sicer šakalov največ na območju Ljubljanskega barja in Krasa, posamezne skupine so zasledili tudi drugod, na Primorskem, v Posočju in na Štajerskem. Šakal je zelo zvita in predvsem nočna žival. Je mešanec med volkom in lisico, običajno pol metra visok in težek od 10 do 15 kilogramov. Šakali živijo v krdelu. Zlati šakal, ki po videzu tudi spominja na ameriškega kojota, naj bi bil k nam prišel z obal Sredozemlja in Črnega morja. Del prostora, kjer so te živali bivale, so jim odvzele tudi zadnje vojne na Balkanu.

9117f3d7a1a8b217641d5dc9de56a428
Ld Cankova
Posnetki so nastali v okolici Beznovec.

šakali beznovci cankova živali lisice
Kaj zdaj berejo drugi