vestnik

So palice v koruzi zaradi maščevanja?

A. B., 18. 10. 2019
Nataša Juhnov
Kmetje so že pripravili protestni shod in pokazali jeklene pasti, ki prežijo na njih na koruznih poljih. Fotografija Nataša Juhnov
Aktualno

Vse kaže, da je na delu objestnež iz domačih krajev, ki naj bi se bil maščeval nekdanji družini. Policisti bodo brez materialnih dokazov stežka ukrepali.

Policisti in kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota so že skoraj zložili mozaik, kdo bi bil lahko kriv za namerno uničevanje ali poškodovanje več kombajnov na koruznih poljih v zadnjih petih tednih na zelo majhnem območju občin Apače, Benedikt in Gornja Radgona. Čakajo še na analizo materialnih dokazov, na podlagi katerih bi lahko sestavili kazensko ovadbo. Prav materialni dokazi bi lahko obremenili storilca. Na terenu pa je šlo tako daleč, da kmetje, lastniki njiv s koruzo, ki jo morajo požeti, med žetvijo hodijo pred kombajni in iščejo morebitne jeklene palice. Zadnje uničenje stroja se je zgodilo dan po obisku kmetijske ministrice Aleksandre Pivec, v soboto, podobni primeri poškodovanja strojev za spravilo koruze so se po podatkih Aleksandra Kreslina, komandirja Policijske postaje Gornja Radgona, dogajali že lani in predlanskim. Tovrstne primere letos obravnava tudi Policijska uprava Maribor, zgodili naj bi se v okolici Benedikta. 

kombajnisti, gornji-ivanjci
Nataša Juhnov
Na terenu pa je šlo tako daleč, da kmetje, lastniki njiv s koruzo, ki jo morajo požeti, med žetvijo hodijo pred kombajni in iščejo morebitne jeklene palice.

Po naših podatkih je storilec najverjetneje moški, ki prebiva na benediškem koncu, prvotno naj bi bil doma pri Negovi, star je okoli 45 let. Policisti in kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota sumijo, da moški nastavlja palice iz nerjavečega jekla, obdane s posebnim trakom in menda zaščitene tako, da jih ne bi zaznal niti detektor kovine. Tako naj bi namerno povzročal škodo lastnikom kombajnov, ki na tamkajšnjih koruznih poljih opravljajo strojne storitve. Motiv bo gotovo ugotovila policijska preiskava, vse pa kaže, da se objestnež želi s tem maščevati nekdanji družini. Nekoč uspešna kmetija, ki jo je v preteklosti vodil domnevni storilec, je danes zaradi domnevnega spora v rokah sinov, sam pa tega po naših podatkih ne more prenesti.

zgornji-ivanjci, protest-kombajnistov, kmetijstvo, koruza
Nataša Juhnov
Palice iz nerjavečega jekla so zaščitene tako, da jih ne bi zaznal niti detektor kovine.

Policisti so za zdaj palice, ki so jih našli na njivah, zavarovali in po naših podatkih v enem primeru tudi odvzeli sled, gre za DNK-vzorec. Če se izkaže, da gre za vzorec v njihovi evidenci, bi bila pot do ovadbe precej lažja. Moškega so domnevno že obravnavali zaradi nezakonite trgovine z orožjem, pa tudi drugih kaznivih dejanj, zato njegov DNK-vzorec hranijo. Težava za preiskovalce je le to, da naj bi palice med koruzo nastavljal že zgodaj poleti, konec junija, ni pa očividcev. Zdaj jim preostane le iskanje materialnih dokazov. 

palice gornja-radgona kmetje policija