vestnik

So se napovedi uresničile? To so aktualne cene goriv

Vestnik.si, STA, 8. 3. 2022
Jure Zauneker
Kakšne so nove cene goriva?
Aktualno

Napoved o podražitvah goriv je v ponedeljek marsikoga privedla do tega, da se je ustavil na bencinskem servisu in napolnil rezervoar, četudi ta še ni bil prazen. Preverili smo, koliko je za bencin in dizel treba odšteti od polnoči naprej.

Cena goriv naj bi v torek zaradi rekordnih cen na mediteranskih trgih dosegla daleč najvišje vrednosti v zgodovini države, so v ponedeljek napovedovali analitiki in dodali, da bi lahko za rezervoar goriva odšteli okoli deset evrov več. Informacija je številne lastnike motornih vozil, pa tudi kmetijskih strojev, včeraj vodila na najbližji bencinski servis. Poročali smo že, da je bila velika gneča na skoraj vseh črpalkah v Pomurju. 

Kakšne so cene danes? 

Tako cene 95-oktanskega bencina kot dizla so dosegle nove rekordne vrednosti. Za liter dizla je treba na bencinskih servisih Petrol odšteti 1,670 evrov, za liter 95-oktanskega bencina pa 1,563 evrov. Na črpalkah MOL liter dizla stane 1,669 evrov, liter 95-oktanskega bencina pa 1,564 evrov. 

Spomnimo, da se je cena na črpalkah OMV spremenila že včeraj med dnevom, takrat je bila cena bencina 1,527 evrov na liter, dizla pa 1,584 evrov na liter. Danes liter 95-oktanskega bencina stane 1,555 evrov, liter dizla 1,662 evrov. 


Goriva ne bo zmanjkalo 

V sedanjih razmerah sicer vlada in naftni trgovci zagotavljajo, da so dobave in zaloge naftnih derivatov zadostne, da bo oskrba tudi v prihodnjih dneh nemotena. Vlada je na Twitterju danes zapisala, da je premier Janez Janša z ministroma za gospodarstvo in za infrastrukturo Zdravkom Počivalškom in Jernejem Vrtovcem v ponedeljek zvečer opravil sestanek z vodilnimi v Petrolu, MOL in OMV o zalogah in dobavah naftnih derivatov v prihodnjih tednih ter ukrepih za nemoteno oskrbo tudi v primeru prekinitev dobav iz Ruske federacije.



bencinski-servisi goriva cene podražitve