vestnik

So se Terme Lendava znašle v načrtih srbskega tajkuna?

Majda Horvat, 8. 12. 2019
Nataša Juhnov
Terme Lendava
Aktualno

Lendavske terme so prodali, ker jih niso videli kot del slovenskega turizma, toda madžarski kupec še vedno ni vpisan kot lastnik podjetja.

Sava Turizem je še vedno vpisana v sodni register kot edini družbenik ali lastnik Term Lendava. Da madžarski sklad Comitatus še vedno ni prevzel kupljenega premoženja, domači poznavalci vse bolj povezujejo z burnim dogajanjem okrog srbskega tajkuna Miodraga Kostića. Ta je neustavljiv na svoji osvajalski poti prevzemanja pomembnih finančnih in gospodarskih trdnjav na Slovenskem, cilj, ki ga zdaj naskakuje, pa je prevzeti v upravljanje celoten turizem v regiji. In kaj pritrjuje domnevi, da so se lendavske terme znašle v Kostićevih premetankah?  
GB vpletena v prodajo Term Lendava 
K zapisniku januarske skupščine družbe Sava Turizem, na kateri so odločali o izčlenitvi enote Terme Lendava ter o prenosu prodajanega premoženja na novoustanovljeno družbo, je priložena tudi notarska listina o sklenjeni pogodbi o prevzemu. V njej je navedeno, da se na Terme Lendava ne prenesejo posojila v skupni vrednosti 56,6 milijona evrov z obrestmi, ki so zavarovana s hipotekami bank, Gorenjske banke, Abanke in Sberbanke. Koliko kateri pripada, ni znano, je pa tudi nepomembno, če je Gorenjska banka, ki je letos postala prek AIK banke del Kostićevega imperija, začela svojo igro. Res je premoženje Term Lendava razbremenjeno hipotek, ki so se prenesle nekam drugam, verjetno na Savo Turizem, dokler se banke za del posojila ne bi poplačale s kupnino. Toda krog se ne more skleniti, če na primer Gorenjska banka začne postavljati neke ovire in se kupnina od Term Lendava, ki je deponirana na fiduciarnem računu, ne sprejme. 

bd294e4417ca03d65369fee28b0ca492
Nataša Juhnov
Terme Lendava


Kostić usmerjen v prevzem Save 
Drugo, kar dela omenjene špekulacije precej verjetne, je Kostićev cilj prevzeti Savo, s tem pa tudi vse slovenske hotele in zdravilišča, ki spadajo k Savi Turizmu. Od ameriškega sklada York želi kupiti 43-odstotni delež v Savi, zanj pa naj bi ponudil kar 55 milijonov evrov. Slovenska paradržavna sklada SOD in KAD, ki obvladujeta 46-odstotni delež Save, lahko Yorku ponudita manj. Kljub temu da je njima zaupano, da izpeljeta načrt gospodarskega ministra Zdravka Počivalška o oblikovanju slovenskega državnega holdinga turističnih družb. Znano je tudi, da Gorenjska banka že posoja denar povezanim podjetjem istega lastnika za dosego njegovih ciljev. Kostić torej s svojimi načrti ogroža načrt Počivalška o upravljavski konsolidaciji slovenskega turizma, v katerem Term Lendava niso hoteli imeti. 

Ob velikih igrah Kostića je torej povsem mogoče, da se je v njegovi nameri prevzeti turizem v regiji nekje zataknila tudi prodaja Term Lendava.