vestnik

Soboška bolnišnica ne sprejema več obolelih za covidom-19

Majda Horvat, 6. 11. 2020
Jure Zauneker
Na oddelku za covid v murskosoboški bolnišnici je več kot 130 bolnikov. Novih ne sprejemajo več, ampak jih vozijo na druge konce Slovenije.
Aktualno

Bolniki morajo na zdravljenje drugam. V ponedeljek so prepeljali prvega pacienta v Slovenj Gradec, od torka jih vozijo še v Šempeter, Izolo in Novo mesto. Zdravijo deset odstotkov okuženih v regiji, v Sloveniji je ta delež dobre štiri odstotke.

Murskosoboška bolnišnica ne sprejema več na zdravljenje bolnikov s covidom-19, saj že zdajšnje število bolnikov, ki jih imajo na zdravljenju, presega njene zmožnosti. To pomeni, da bolnike pošiljajo v druge slovenske bolnišnice. V ponedeljek so prepeljali prvega bolnika v Slovenj Gradec, od torka jih vozijo še v Šempeter, Izolo in Novo mesto. Število okuženih v regiji, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, je namreč krepko nad pričakovanji in tudi bistveno višje od deleža vseh hospitaliziranih v državi glede na število potrjenih okužb.


Napovedi niso zdržale
Murskosoboška bolnišnica je glede na prognoze deleža bolnikov s covidom-19, ki naj bi potrebovali bolnišnično zdravljenje, pripravila 95 postelj za običajno zdravljenje in 12 postelj za intenzivno nego. Torej še nekaj več od pričakovanega števila teh bolnikov glede na napovedi. Toda v sredo zjutraj so imeli skupaj 126 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 15 potrebovalo intenzivno nego.

V tem je tudi razlog, da kljub zagotovilom strokovnega direktorja Daniela Grabarja še pred nekaj dnevi, da bo bolnišnica poskrbela za vse bolnike iz regije, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje, tega zdaj ne morejo izpolniti.


»Ugotavljamo, da veliko število okuženih pri nas potrebuje bolnišnično zdravljenje, in še pred nekaj dnevi smo vse tudi zdravili. Toda zdaj to ni več možno,« je povedal Grabar. O vzrokih je še prezgodaj govoriti, obstajajo pa, tako sogovornik, neke predpostavke. Večina bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, ima ob okužbi še druge kronične bolezni, kar je posledica visokega deleža starejših bolnikov oziroma velikega števila starih ljudi v regiji na splošno. Precej jih tudi živi samih in zaradi bolezni ne morejo skrbeti zase.

koronavirus, covid-19, covid19, testiranje, okužbe, razkužilo
Niko Časar
Zdravijo 10 odstotkov okuženih v regiji, v Sloveniji je ta delež dobre štiri odstotke.

Negujejo tudi anestezijski tehniki


Prostorske zmožnosti bi v bolnišnici sicer lahko še povečali s krčenjem nekaterih oddelkov, toda težava je pomanjkanja kadra. Še vedno najbolj primanjkuje zdravstvenikov za oskrbo bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, in negovalnega kadra na splošno. Zato so že izvedli notranje prerazporeditve zaposlenih, v delo so vključili tudi anestezijske tehnike in instrumentarke, ki delo opravljajo z usposobljenim negovalnim osebjem. »Za varno delo je vsekakor poskrbljeno,« je poudaril Grabar.
Bolnišnica se ob velikem številu okuženih bolnikov srečuje še s hitrim širjenjem okužb med zaposlenimi. Teh je namreč že 65, s tem da se jih je petnajst že tudi vrnilo na delo, večina jih ima blažje znake bolezni. Do zdaj ni bilo potrebe, da bi se v delo vključevali okuženi zaposleni brez znakov bolezni, a o tem še vedno razmišljajo.
Ventilatorji, ki jih je kupila država, nezanesljivi
Zaščitne opreme imajo v bolnišnici za zdaj dovolj, vendar zaradi težav, ki so se začele pojavljati pri dobavah, že postajajo varčnejši. Dobili so že tudi obvestilo, da naj bi vlada sprostila blagovne rezerve, vendar informacij, kaj bodo lahko dobili, še nimajo.

splošna-bolnišnica-murska-sobota, respiratorji, ventilator, zdravstvo-dr
Nataša Juhnov
Ventilatorji, ki jih je v prvem valu koronavirusa kupila država, po besedah strokovnega direktorja Daniela Grabarja niso dovolj zanesljivi, da bi jih lahko uporabljali pri bolnikih s covidom-19. Zdaj sami kupujejo nove.

In kako je z uporabnostjo enajstih ventilatorjev Siriusmed R30, ki jih je bolnišnica dobila od države med prvo epidemijo in pri katerih so takrat ugotavljali vrsto pomanjkljivosti? Grabar je povedal, da niso dovolj zanesljivi, da bi jih lahko uporabljali pri bolnikih s covidom-19. Še zmeraj se namreč pri njih pojavljajo težave, ki jih sicer serviserji odpravljajo. Nekaj jih zdaj zaradi pomanjkanja ventilatorjev uporabljajo pri drugih bolnikih, je pa bolnišnica že začela postopek za nakup dodatnih aparatov.

Celoten prispevek si lahko preberete v novi številki Vestnika, kjer pišemo tudi o tem, kaj o dolgotrajnosti zdravljenja bolnikov s covidom-19 pravi strokovni direktor soboške bolnišnice. 

sbms covid-19-pacienti zdravljenje