vestnik

Soboška bolnišnica: Ovadbo so poslali v Maribor  

ABE, 11. 9. 2018
Nataša Juhnov
Ne murskosoboški, mariborski tožilci bodo pod drobnogled vzeli izplačila za neporabljen dopust v murskosoboški bolnišnici.
Aktualno

Ovadba o izplačilih nadomestila za neporabljen dopust v Splošni bolnišnici Murska Sobota je zaradi varovanja nepristranskosti delovanja romala v Maribor.

Preverili smo, kako je z ovadbo, ki so jo murskosoboški kriminalisti 31. maja zaradi sumljivih izplačil nadomestila za neporabljen dopust večjemu številu zaposlenih v Splošni bolnišnici Murska Sobota (SBMS) podali na murskosoboško tožilstvo. Vodja tožilstva Drago Farič je pojasnil, da so generalnemu državnemu tožilcu Dragu Šketi zaradi varovanja nepristranskosti delovanja predlagali, da se primer iz Murske Sobote preseli na drugo tožilstvo. Šketa je predlogu sledil in določil, da naj ovadbo obravnava okrožno tožilstvo v Mariboru. Vodja mariborskega okrožnega tožilstva Darko Simonič je povedal, da v primeru Nadomestila za neporabljen dopust »odločitev o ovadbi doslej še ni bila sprejeta«. Tožilec lahko ovadbo zavrže, zaprosi za dopolnitev in dodatno zbiranje obvestil ali na sodišče vloži zahtevo za preiskavo. Rok za tožilčevo odločitev je 90 dni. Murskosoboško tožilstvo se je z zahtevo za izločitev torej odločilo za enako potezo kot v primeru Izdaja davčnega potrdila Muri 05. Takrat je pregon proti nekdanji direktorici murskosoboške davkarije Vlasti Temlin prevzelo ptujsko tožilstvo, primer pa je maja letos zastaral.

Zakon o delovnih razmerjih sicer določa, da je sporazum, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o denarnem nadomestilu za neporabljen letni dopust, razen ob prenehanju delovnega razmerja, neveljaven.



Kdo so ovadeni v primeru Nadomestila za neporabljen dopust, na policiji ne razkrivajo, smo pa že ob vložitvi ovadbe od zanesljivih virov izvedeli, da so kriminalisti za zlorabo položaja obremenili direktorja SBMS Bojana Korošca, tamkajšnjega finančnega direktorja Marjana Mačka in pomočnico direktorja za zdravstveno nego Metko Lipič Baligač. Sumijo jih, da so v letih 2015 in 2016 zlorabili uradni položaj in večjemu številu ljudi pridobili protipravno nepremoženjsko ter premoženjsko korist v skupnem znesku 20.398 evrov, javnemu zavodu iz območja Murske Sobote pa povzročili za 37.291 škode. V SBMS so namreč v letih 2015 in 2016 izplačali nadomestila za neporabljen dopust iz let 2014 in 2015 direktorju Bojanu Korošcu in še 24 zaposlenim. Celoten znesek nadomestil je bil prav 20.398 evrov. Murskosoboška bolnišnica je v tem primeru v primerjavi z drugimi bolnišnicami ter največjima zdravstvenima ustanovama v Sloveniji, Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana in Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor, unikum, saj po novinarskem preverjanju druge slovenske bolnišnice tovrstnih nadomestil ne poznajo. Zakon o delovnih razmerjih sicer določa, da je sporazum, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o denarnem nadomestilu za neporabljen letni dopust, razen ob prenehanju delovnega razmerja, neveljaven.

Aleš Cipot
Ne murskosoboški, mariborski tožilci bodo pod drobnogled vzeli izplačila za neporabljen dopust v murskosoboški bolnišnici. 
bolnica nadomestila dopust tožilci ovadba