vestnik

Soboška občina v celovito prenovo za 2,2 milijona evrov, obeta se tudi obnova gasilskega doma

Rok Šavel, 24. 10. 2021
Nataša Juhnov
V projekt energetske prenove je vključena stavba mestne uprave, upravne enote in predvidoma tudi sejna dvorana.
Aktualno

Mestna občina Murska Sobota išče izvajalce za številne projekte.

Septembra je soboška občina objavila razpis za izdelavo projektne dokumentacije za objekt Gasilskega doma Murska Sobota, ki je bil zgrajen leta 1950, saj ga zaradi dotrajanosti želi preurediti.

Ponujeni ceni presegali sredstva, razpis bo ponovljen


Na razpis sta se prijavila dva ponudnika, in sicer družba Atrij iz Odrancev, ki je ponudila ceno dobrih 56 tisočakov, in družba Elitbau iz Ljubljane s partnerjem Projektiva Inženiring Piran s ponudbeno ceno dobrih 184 tisočakov. Obe ponudbi je soboška občina zavrnila kot nedopustni, saj ima v letošnjem proračunu za namen razpisne dokumentacije predvidenih 50 tisoč evrov. Kot so nam potrdili v mestni upravi, bodo v prihodnjih dneh razpis ponovili.

gasilci-pgd-murska-sobota
Jure Zauneker
Razpis za izdelavo projektne dokumentacije za obnovo soboškega gasilskega doma bo občina ponovila.

V prenovo vključena tudi stavba upravne enote in sejna dvorana

Veliko večji projekt pa je energetska prenova mestne uprave, ki zajema energetsko sanacijo ovoja stavbe ((to vključuje zamenjavo stavbnega pohištva na ovoju stavbe, zamenjavo strešne kritine in toplotno izolacijo stropa kletnih prostorov), posodobitev kotlovnice s prehodom na ogrevanje z fosilnimi gorivi (zemeljski plin) na ogrevanje z obnovljivimi viri energije oziroma s toplotno črpalko voda-voda in zamenjavo obstoječih svetil z LED svetili. V projekt je vključena stavba mestne uprave, upravne enote in predvidoma tudi sejna dvorana.


780 tisočakov naj bi prispevala država oziroma EU


Kot pojasnjujejo v mestni upravi, bo projekt prijavljen na razpis ministrstva za infrastrukturo JOB_2021, kjer se pričakuje sofinanciranje upravičenih stroškov v deležu 49 odstotkov. Od teh 49 odstotkov je 85 odstotkov evropskih sredstev iz kohezijskega sklada in 15 odstotkov sredstev nacionalnega sofinanciranja. Konkretno to pomeni znesek sofinanciranja v višini 780.000 evrov od ocenjene vrednosti investicije v višini 2,22 milijona evrov, poudarjajo v soboški občini in dodajajo, da bo izvedba investicije potekala po posameznih sklopih.

"Trenutno objavljen razpis zajema samo obnovo ovoja stavbe, saj je zamenjavo stavbnega pohištva možno izvajati celo leto. Prenova kotlovnice se bo izvajala po zaključku ogrevalne sezone od meseca maja naprej. Vmes se bo pa še izvedla zamenjava svetil. Trenutno se ugotavlja visoka rast cen na trgu gradbenih del, kar lahko še povzroči določene spremembe v obsegu in terminskem načrtu izvajanja investicije," so še pojasnili za Vestnik.

gasilski-dom prenova obnova mestna-občina-murska-sobota energetska-obnova
Kaj zdaj berejo drugi