vestnik

Sobotna noč bo uro daljša

Adriana Gašpar, 25. 10. 2017
Aktualno

V noči s sobote na nedeljo bomo urne kazalce premaknili za eno uro nazaj – s tretje ure na drugo, kar pomeni, da bomo lahko spali dlje. S tem se začne zimski čas, ki bo trajal do zadnje nedelje v marcu oziroma 25. marca 2018.
Merjenje časa je za ljudi pomembno že tisočletja, kar nam kažejo številne najdbe od Majevskih piramid do Egiptovskih obeliskov, ki jih občuduje ves svet in so bili prve javne sončne ure. Razvoj je šel naprej in današnji najboljši laboratorijski poskusi že ponujajo stabilnosti ur, ki bi se od velikega poka pa do danes zmotile zgolj za eno sekundo.

Za koordinacijo enotnega svetovnega časa UTC skrbi Mednarodni urad za uteži in mere v Parizu (BIPM). V Sloveniji pa te meritve izvaja Slovenski institut za kakovost in meroslovje (SIQ), ki je v okviru Urada RS za meroslovje nosilec nacionalnega etalona za čas in s svojo Cezijevo uro tudi prispeva k določanju svetovnega časa UTC (univerzalni koordinirani čas).
Slovenija pri premiku ure sledi direktivi Evropskega parlamenta in Sveta o ureditvi poletnega časa, ki je bila v slovenski pravni red prenešena z vladno Uredbo o določitvi obdobja poletnega časa (Uradni list RS, št. 9/06). Tako se ura pomakne naprej zadnjo nedeljo v marcu (ob 2:00) in zopet za eno uro nazaj zadnjo nedeljo v oktobru (ob 3:00). S tem je čas v Sloveniji usklajen s časom v celi Evropi, ki seveda pozna tri časovne pasove, UTC, UTC+1h (tudi Slovenija) in UTC+2h.
Premik ure merjenje časa zimski čas ura