vestnik

Sodobna zagrebška poezija v Lendavi

Jože Gabor, 13. 9. 2019
Jože Gabor
večer poezije, Lendava
Aktualno

Književno sodelovanje z Zagrebom je bil naslov večera poezije v čitalnici Knjižnice Lendava, na katerem so gostili dve pesnici iz hrvaške prestolnice, in sicer Darijo Žilić in Andrijano Kos Lajtman.

Večer poezije, ki ga je organizirala Knjižnica-kulturni center Lendava, je vodil njen direktor Albert Halasz, ki je tudi bral svoje prevode njunih pesmi v madžarski jezik in ju predstavil. Prevode njunih pesmi v slovenski jezik je bral Milan Novak. Avtorici pa sta brali svoje pesmi v hrvaščini.

večer-poezije, lendava
Jože Gabor
večer poezije, Lendava

Darija Žilić je rojena Zagrebčanka, diplomirala je iz zgodovine in primerjalne književnosti. Ob poeziji piše še kritike in eseje ter prevaja v hrvaški jezik iz slovenskega in angleškega jezika. Že od mladih let rada obiskuje koncerte in različne druge kulturne prireditve v Sloveniji. Je avtorica dvanajstih knjig. Leta 2011 je prejela nagrado Kiklop za pesniško zbirko leta Pleši, Modesty, pleši. Nagrajena pa je bila tudi za najboljšo književno-kritično knjigo na Hrvaškem leta 2010 - Muza izvan geta (Muza izven geta).

večer-poezije, lendava
Jože Gabor
Večer poezije v Lendavi.

Andrijana Kos Lajtman je rojena v Čakovcu, kjer je preživela otroštvo in mladost. Sedaj živi v Zagrebu, zaposlena je kot izredna profesorica na Pedagoški fakulteti zagrebške univerze, kjer je nosilka različnih predmetov iz hrvaške in svetovne književnosti. Avtorica več pesniških zbirk je za pesniško zbirko Lunule prejela nagrado Dobrice Cesarića.

večer-poezije, lendava
Jože Gabor
Večer poezije v Lendavi.

večer-poezije lendava