vestnik

Sodobni spletni goljufi: Vam je pisal Kofi iz Gane? 

A. B., 5. 9. 2018
Pixabay
Občasno se namreč pojavljajo goljufi, ki uporabnikom svetovnega spleta pošiljajo razne poslovne ponudbe in obljubljajo bajne zaslužke.
Aktualno

Prošnje za pomoč pri transakciji denarja v žargonu sodijo med 'nigerijske' goljufije. Policija: Sporočilo preprosto izbrišite. 

»Pozor, ali lahko komuniciramo v angleščini? GCB je delegiral Mednarodni denarni sklad v sodelovanju z Oddelkom za zunanje zadeve Združenih narodov, da vam povrne le 1 900 000 USD USD SAMO za vas. Kljub temu, da je bil zamuden, smo med našim četrtletnim revizijskim postopkom ugotovili, da je bil vaš e-poštni naslov odkrit med seznamom žrtev, ki so jih prevzeli, zato vas kontaktirajo za odškodnino. Posredujte svojo številko mobilnega telefona skupaj z vašim poštnim naslovom, da bomo lahko nadaljevali s prenosom že odobrene $ 1,900,000.00 na vaš kasnejši začasni bančni račun. S spoštovanjem, Kofi Abubarka, Vodja korporativnih zadev Gana Commercial Bank.«

Nepridipravi, ki goljufajo po svetovnem spletu, so po kazenski zakonodaji osumljeni goljufije. Pomurski policisti, ki letno sicer obravnavajo manj kot pet primerov nigerijskih goljufij, opozarjajo, da nenavadni elektronski pošti torej nikar ne gre zaupati.


Ste nedavno prejeli elektronsko sporočilo s takšno vsebino? »Najboljša rešitev je ta, da takšna sporočila, ki jih dobimo v predal naše elektronske pošte, preprosto izbrišemo,« ob tem pravijo na Policijski upravi Murski Soboti. Občasno se namreč pojavljajo goljufi, ki uporabnikom svetovnega spleta pošiljajo razne poslovne ponudbe in obljubljajo bajne zaslužke.
Nenavadni pošti nikar zaupati
Kot so sporočili s PUM, izkušnje kažejo, da tovrstni goljufi prek elektronske pošte naslovnike prosijo za pomoč pri prenosu vrtoglavih zneskov, ki segajo do več milijonov evrov ali dolarjev, na račune v tujini. Za pomoč obljubljajo tudi do trideset odstotkov celotne vsote, prosijo pa za nakazilo nekega zneska, da bi prenos lažje stekel. Pošiljatelji mamljivih ponudb za naivneže največkrat prihajajo iz Nigerije, tokrat je sicer sporočilo prišlo iz Gane. V policijskem žargonu gre za nigerijske goljufije, ko govorimo o lažnih sporočilih o zadetkih na različnih loterijah, drugih igrah na srečo ali pismih, povezanih s prošnjami za pomoč pri transakciji denarja izmišljenih sultanov, plemenskih poglavarjev, državnikov in drugih domnevno bogatih oseb.

37b9cb4df03ed86bc116dd36ff569e40
Spletne goljufije so v porastu.


Nepridipravi, ki goljufajo po svetovnem spletu, so po kazenski zakonodaji osumljeni goljufije. Pomurski policisti, ki letno sicer obravnavajo manj kot pet primerov nigerijskih goljufij, opozarjajo, da nenavadni elektronski pošti torej nikar ne gre zaupati.

temno pismo email nigerija