vestnik

Sojenje tišinskemu županu že sedmič prestavljeno - Kolikokrat še?   

Andrej Bedek, 15. 5. 2018
Nataša Juhnov
Tišinski župan Franc Horvat je bil oktobra 2016 že obsojen, da je Stanislavu Milaku omogočil posel postavitve nove občinske spletne strani.
Aktualno

Potem, ko je lani spomladi višje sodišče v Mariboru razveljavilo polletno pogojno zaporno kazen županu Občine Tišina Francu Horvatu, se je sojenje vrnilo na prvo stopnjo, a se še vedno ni začelo. Danes je bila na okrožnem sodišču v Murski Soboti razpisana obravnava, vendar je bila spet preklicana, tokrat že sedmič zapored. Po besedah predsednika sodišča Branka Palatina, ki v tej zadevi tudi razsoja, je svoj izostanek tokrat opravičil Horvatov odvetnik Dejan Rituper, kajti imel je druge obravnave na sodišču.
Tišinski župan je bil oktobra 2016 že obsojen, da je Stanislavu Milaku omogočil posel postavitve nove občinske spletne strani. V letih 2011 in 2012 je Horvat namreč Milaku dal priložnost, da je zbiral ponudbe za izdelavo nove občinske spletne strani – kot najugodnejši ponudnik pa je bil na koncu izbran prav Milak sam. Občina Tišina mu je nato v dveh računih plačala storitev postavitve strani – skupno 9.247 evrov.

Do zdaj sta se tišinski župan in njegov odvetnik že večkrat opravičila, da ne moreta priti na sodišče.

»Kot uradna oseba ste obšli sprejete občinske akte. Milak, ki ni imel nobenih pooblastil za zbiranje ponudb, je posel dobil po nepravilno izpeljanem postopku naročila,« je takrat svojo odločitev takrat utemeljil Palatin. Horvat je bil obsojen na šest mesecev pogojne kazni, a sodba ni obstala. Višji sodniki so primer vrnili na začetek, a se ponovljeno sojenje še ni začelo. Do zdaj sta se tišinski župan in njegov odvetnik že večkrat opravičila, da ne moreta priti na sodišče.
Stanislav Milak, ki je ob Horvatu prav tako sedel na zatožni klopi, pa je že prej priznal, da je ponaredil ponudbi konkurenčnih podjetij – od njiju si je namreč pridobil predračuna, ponarejeno dokumentacijo pa izročil županu – pri razpisu za novo spletno stran Občine Tišina, kar je pomenilo, da je bil sam izbran za izdelavo strani. Po dogovoru s tožilstvom je dobil sedem mesecev pogojne zaporne kazni.
Nataša Juhnov
Sojenje že sedmič zaporedoma prestavljeno. Tokrat se je opravičil odvetnik. 
tišina sojenje župan Franc Horvat