vestnik

Sojenje v primeru Galex: Jablanovcu so nadzorniki verjeli

ABE, 12. 9. 2018
Nataša Juhnov
Višji državni tožilec Branko Murmayer meni, da je Miran Jablanovec bankam predložil lažne podatke, da bi Galexu zagotovil posojilo. 
Aktualno

Donedavni direktor murskosoboškega farmacevta Miran Jablanovec se zagovarja zaradi obtožb o ponareditvi poslovnih listin in preslepitve pri pridobitvi posojila. Sojenje preložen za nedoločen čas. 

Na okrajnem sodišu v Murski Soboti se je nadaljevalo sojenjenekdanjemu direktorju murskosoboške farmacevtske družbe Galex Miranu Jablanovcu. Tožilstvo je Jablanovca obtožilo, da je bankam predložil lažne podatke in tako od Raiffeisen bank in Poštne banke Slovenije (PBS) dobil posojila za 2,3 milijona evrov. Obtoženec je domnevno v letih 2010-2013 potrdil in podpisal letna poročila o poslovanju družbe, ki naj ne bi bila izkazovala realnega stanja, ampak dobičkonosnost, zato uspel pridobiti posojila pri bankah, finančne ustanove pa je tako oškodoval.

c77ebfae72a8985565ef07fe89c3ad78
Nataša Juhnov
Miran Jablanovec zavrača krivdo.


V poročilih so bile namreč popisane tudi zaloge s pretečenim rokom trajanja, nepravilno so bile vrednotene še premoženjske pravice z razvojem perindoprila, generičnega zdravila za zdravljenje visokega krvnega tlaka.


Kot priča je na sodišču nastopil Ivan Zajc, takrat predsednik nadzornega sveta Galexa, ki si sicer danes prizadeva, da bi v Pomurskih lekarnah ostal na direktorskem položaju. Galex je danes prav tako 49-odstotni lastnik družbe Vitapharm, ki je glavni dobavitelj zdravil za Pomurske lekarne. Zajc je dejal, da so na nadzornem svetu »obravnavali in sprejemali že revidirana letna poročila, ki jih je podpisal direktor Miran Jablanovec, zato nismo imeli razloga, da ne bi verjeli tem poročilom.« O tem, kakšno je bilo stanje z zalogami s pretečenim rokom in z zdravilom Perindopril, pa nadzorniki, tako Zajc, niso bili seznanjeni.


Miran Jablanovec vztraja, da ni kazensko odgovoren, sodišče pa jenadaljevanje sojenja preložilo za nedoločen čas. Do takrat bo morala Alenka Gril, ki je izdelala izvedensko mnenje o poslovanju Galexa, svoj izdelek še dopolniti.

Več v novem, jutrišnjem Vestniku. Tudi o tem, kaj je v elektronski pošti septembra 2011 pisal obtoženec, ki je že takrat slutil, da bi lahko policija in tožilci prišli na sled ravnanju z zalogami in posledično izdelovanjem domnevno netočnih letnih poročil.

galex Miran Jablanovec sojenje zaloga zdravila