vestnik

Šolarje spodbujajo k likovni ustvarjalnosti

Jože Gabor, 2. 7. 2019
Jože Gabor
Šolarji so na delavnici s pomočjo mentorjev spoznavali kiparstvo in ustvarjali kiparska dela. 
Aktualno

To poletje še mednarodna likovna kolonija mladih umetnikov Lindart in mednarodna likovna kolonija odlivanja v bron

Galerija - Muzej Lendava je v nekdanji meščanski šoli v starem mestnem jedru Lendave tretjič organizirala enotedensko likovno delavnico Lindart Junior, namenjeno osnovnošolcem. V Lendavi sicer že več kot dvajset let pripravljajo mednarodno likovno kolonijo mladih umetnikov Lindart, na kateri sodelujejo dijaki in študenti likovne umetnosti, ni pa bilo nobene za šolarje. »Zato smo organizirali delavnice, s katerimi si bomo prizadevali spodbuditi mlade generacije umetnikov v lendavski občini. Med mladimi je vedno nekaj talentov, ki bi lahko šli v srednjo šolo in na študij, kjer bi se izobraževali na tem področju,« je povedal direktor Galerije - Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner. Vendar opažajo, da se jih je v zadnjem desetletju za to odločilo zelo malo. »V moji generaciji se nas je šest odločilo za izobraževanje na področju likovne umetnosti, za kar nas je na takih delavnicah spodbujal prejšnji direktor Galerije - Muzeja Lendava Franc Gerič,« je povedal Baumgartner.
Likovno delavnico, letos posvečeno kiparstvu, so organizirali v sodelovanju z osnovnimi šolami iz občine, udeležilo se je je trinajst šolarjev, ki so jih pri ustvarjanju usmerjali likovni pedagogi in umetniki. Udeleženci so si ogledali še razstavo kiparskih del Roberta Juraka na dvorišču lendavskega gradu, stalno razstavo del Györgya Zale v gradu in razstavo del mednarodne likovne kolonije odlivanja v bron, ki je v podstrešnih prostorih lendavskega gradu. Ob koncu sedemdnevne delavnice so v nekdanji meščanski šoli pripravili razstavo nastalih del.
V začetku avgusta se bo začela 25. mednarodna likovna kolonija mladih umetnikov Lindart, ki bo potekala do konca avgusta, 1. avgusta pa bodo v prostorih nekdanje meščanske šole odprli razstavo del, ki so nastala na lanski koloniji Lindart. 47. mednarodna likovna kolonija odlivanja v bron se bo začela 19. avgusta.
Lindart