vestnik

Šolarji pri pouku kmalu brez mask, poostren nadzor nad omejitvijo zbiranja

Vestnik, 30. 9. 2020
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je v sinočnjih Odmevih napovedala, da bo ukrep nošenja mask pri pouku za otroke v osnovnih šolah odpravljen.

Svetovalna skupina za covid-19 je včeraj preučila epidemiološke razmere, še naprej pa predlaga dosledno upoštevanje veljavnih ukrepov. Na srečanju so se tudi dogovorili, da če je zagotovljena razdalja, otrokom pri pouku ne bo treba nositi mask. Od učiteljev in ostalih zaposlenih pa pričakujejo, da maske ali vizirje uporabljajo oziroma da predavajo za pleksisteklom. 

Tina Bregant, Polona Gams
STA
Tina Bregant.

"Pogovarjali smo se, da bi zmanjšali skupine, verjetno na šest oseb, če je srečanje vodeno, recimo znotraj gledališča, pa na 250 ljudi. Osebno se mi zdi izredno pomembno, da ne zapiramo šol, da se vsi držimo ukrepov in čim dlje ohranimo delujočo skupnost," je še dejala Bregantova za TV Slovenijo. Poudarila je še, da države ne bodo zapirali do takrat, ko bo ogroženo naše zdravstvo. Strokovna skupina tako zaenkrat ne bo predlagala novih ukrepov, je pa vodja skupine Bojana Beović v 24ur zvečer napovedala, da bodo predlagali doslednejši nadzor nad omejitvijo zbiranja, na primer primerne razdalje v trgovinah.  Med drugim je še dejala, da si lahko Slovenije brez škode za ostale zdravstvene programe privošči za bolnike s koronavirusom nameniti dobrih sto negovalnih postelj in približno toliko mest na intenzivni negi. Če bo trend naraščanja okužb ostal enak, naj bi te številke dosegli v prvem oktobrskem tednu. "Napovedi niso najboljše, a če bomo vsaj v naslednjih dneh upoštevali ukrepe, bo šlo," meni Beovićeva.

slovenija koronavirus maske--v-šoli tina-bregant