vestnik

Koronavirus na treh pomurskih šolah: V Šalovcih v karanteni sedem razredov

Vestnik, 13. 10. 2020
Marina Vrbnjak
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Okužbe s koronavirusom so v zadnjih dneh naraščale, čedalje več se jih pojavlja tudi v šolstvu. Tudi na treh pomurskih osnovnih šolah so zabeležili prve okužbe med strokovnimi delavci in učenci, zato so jim bile odrejene karantene.

Za okužbo med zaposlenimi na Osnovni šoli Šalovci je ravnateljica Darja Farič Klemenčič izvedela v nedeljo zjutraj, zato so na šoli po navodilu epidemiološke službe takoj ukrepali in odredili karanteno za učence 7., 8. in 9. razreda, naknadno pa še za učence od 1. do 4. razreda, saj se je okužba pojavila pri strokovnih delavcih, ki poučujejo v teh razredih. 

Preostali del kolektiva, ki ni v karanteni, zaradi nastale situacije dela od doma, pouk pa poteka normalno preko spletnih aplikacij. Fizično je pri pouku na šoli prisotnih le enajst učencev 5. in 6. razreda. Po besedah ravnateljice normalno deluje tudi vrtec Šalovci, ki spada pod okrilje šalovske šole. "Dokler se ne bo med vrtčevskimi otroci pojavila nobena okužba, vrtca po navodili epidemiološke službe ne bomo zapirali." 

Otroci, ki so v karanteni, se bodo v šolo vrnili v ponedeljek, 19. oktobra, prav tako se bodo na delovno mesto vrnili učitelji, ki delajo od doma. "Okuženi strokovni delavci bodo ostali doma dlje časa, seveda odvisno od poteka bolezni," je povedala ravnateljica. Hkrati je pozvala vse, naj upoštevajo priporočila stroke in se do umiritve situacije vzdržijo medsebojnih srečanj. 

darja-farič-klemenčič, ravnateljica, oš-šalovci
Damjana Nemeš
Darja Farič Klemenčič, ravnateljica OŠ Šalovci.

Zaradi okužbe strokovne delavke je od včeraj odrejena tudi karantena za učence 6., 8. in 9. razreda Osnovne šole Gornji Petrovci. Ti se bodo v šolske klopi vrnili v ponedeljek, 19. oktobra, v kolikor se pri nobenem od njih ne bo pojavila okužba. Pouk za učence omenjenih razredov sicer poteka na daljavo, učenci ostalih razredov pa normalno obiskujejo pouk v šoli. Tudi delo v vrtcu poteka nemoteno. 

Okužba se je pojavila tudi pri dveh učenkah, ki obiskujeta Osnovno šolo Tišina. Kot je pojasnil ravnatelj šole Janko Durič, se je okužba pojavila v družini, zboleli sta obe sestri, ki obiskujeta peti razred tišinske šole. Ena od učenk je bila zaradi slabega počutja doma že ves prejšnji teden, po nekoliko slabšem počutju pa je od prejšnje srede ostala doma tudi druga učenka. Obe sta bili testirani, v soboto pa so izvedeli za okužbo. "Čez vikend smo zato obvestili učiteljico in razredničarko, ki sta bili z učenkama veliko v stiku, ter starše 5. a in 5. b razreda, da bodo morali po navodilih epidemiološke službe v karanteno," je še pojasnil ravnatelj.

04765f2e439f3d2ce296d5717ac1f73a
Nataša Juhnov
Janko Durič, ravnatelj OŠ Tišina.

Karantena je bila za 34 učencev, ki obiskujejo omenjena razreda, odrejena od 7. do 19. oktobra. Pouk za učence v karanteni sicer poteka nemoteno na daljavo, preostali učenci, ki obiskujejo pouk v šoli, pa so strogo ločeni po razredih in se ne mešajo. "Ločeno se odpravljajo tudi na kosila, malico pa imajo v razredu. Res se trudimo, da se okužbe ne bi širile." 

koronavirus oš-šalovci oš-gornji-petrovci oš-tišina