vestnik

Šolo so zaprli, nato se je izkazalo, da so bili lažni vsi pozitivni hitri testi

Majda Horvat, 12. 2. 2021
Majda Horvat
Posledice nezanesljivih hitrih testov so močno občutili tudi zaposleni in učenci na velikopolanski osnovni šoli.
Aktualno

Štirje od skupaj 23 hitrih antigenskih testov zaposlenih na OŠ Miška Kranjca v Veliki Polani so bili lažno pozitivni. Po navodilih NIJZ in šolskega ministrstva so šolo najprej zaprli, po dveh dneh pa jo znova odprli za dva dni.

Nezanesljivost hitrih antigenskih testov (HAG) so močno občutili tudi zaposleni in učenci Osnovne šole Miška Kranjca Velika Polana ter seveda njihove družine. V ponedeljek je hitre teste opravilo 23 zaposlenih in pri štirih so ti pokazali na okužbo.  Posledica tega je bila, da so morali po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in po posvetovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ( MIZŠ) v torek, 9. februarja, šolo zapreti za vse učence prvih treh razredov. Ponovljeni PCR testi so bili pri vseh štirih negativni, šolo pa so včeraj spet odprli.

Razlog, da so morali doma ostati vsi učenci je bil ta, da je med lažno okuženimi bila tudi strokovna delavka, ki je imela podobne bolezenske znake kot pri covid-19, in je imela še v soboto številne tesne stike z otroci. Preostali, pri katerih so bili hitri testi lažno pozitivni, teh simptomov niso imeli. Glede na ugotavljanje kužnosti 48 ur nazaj, vrtca zato niso zaprli, čeprav je hitri test pokazal okužbo tudi pri eni zaposleni v vrtcu. 

koronavirus, brezplačno-testiranje
A. Nana Rituper Rodež
Hitri testi. Fotografija je simbolična.

Ravnateljica šole Danijela Apatič je poudarila, da so bile vse odločitve sprejete po navodilih oziroma posvetovanju z NIJZ in MIZŠ, tako tudi ta, da se morajo otroci vrniti v šolo, četudi sta samo dva dneva pred počitnicami, o vsem pa so tudi obveščali starše otrok. Poudarila je, da so zaradi lažnih testov morali z danes na jutri spreminjati organizacijo dela na šoli, enako pa se je življenje postavilo na glavo tudi  staršem otrok. To je bil velik stres za vse, je poudarila Apatičeva, na kar pa sami niso imeli vpliva in za kar tudi ne morejo prevzeti odgovornosti.

lažni-hitri-testi velika-polana šola
Kaj zdaj berejo drugi