vestnik

Šolska ministrica zaradi zahtevnega poteka okužbe s pisnim nagovorom ravnateljem

Vestnik, 23. 8. 2021
Bobo
"Ni me strah! Za znanje in zdravje naših otrok ter vašega strokovnega dela bom vedno stala prva v vrsti!" je zapisala.
Aktualno

Simona Kustec se ni udeležila konference ravnateljev na Brdu pri Kranju. Je pa v pisnem nagovoru poudarila, da se bo še naprej borila za ravnatelje in njihovo delo, in dodala, da ne bo podlegala grožnjam in poskusom razčlovečenja tistih, ki prostor vzgoje in izobraževanja zlorabljajo za svoje ozke, egoistične in tudi strankarske politične interese.

Po njenem mnenju sta se vzgoja in izobraževanje, ne le pri nas, ampak po vsem svetu, pred začetkom šolskega leta znašla pred tremi velikimi križišči.

Prvo križišče je strokovno oziroma profesionalno in je povezano z vprašanjem, ali in kakšne nove podobe znanja ter vzgojno-izobraževalnih procesov potrebujejo naši otroci in naša družba prihodnosti, pismo povzema spletni portal. Drugo križišče je menedžersko, kjer se pojavlja vprašanje, kako kot vodja poiskati najbolj optimalne načine vodenja svojih zaposlenih. "Vodenja, ki se pri dobrem vodji razlikujejo od zavoda do zavoda, ker niti eden ni popolnoma enak drugemu, ker se zavodi razlikujejo po velikosti, številu zaposlenih, otrok, prostorih, kulturnem okolju, zahtevah in pričakovanjih staršev." Tretje križišče pa je najbolj zahtevno, piše. Gre za križišče vrednot, srca, empatije, ki jih zaposleni s svojim delom kažejo znotraj in zunaj vrtcev in šol. 

"Ta del izpita je vedno bil in je prav v tem covidnem obdobju najtežji. Kako se soočiti s številnimi pritiski, pomisleki, nezadovoljstvi, tudi grožnjami, zastraševanji, poniževanji? Odgovore na vse to nam velika večina vas kaže že ves čas – z neumornim iskanjem rešitev, tudi kompromisov, pomirjanjem zaposlenih, otrok, staršev, širše skupnosti! Z zaupanjem v znanost! S potrpežljivostjo in optimizmom, z medsebojno pomočjo! Na takšen način se iskreno premaguje to nesrečno obdobje! Na takšen način se strokovno in človeško brezpogojno bori za znanje naših otrok."

Ob koncu nagovora je še zapisala, da se bo še naprej borila za ravnatelje in njihovo delo ter za prihodnost, in dodala, da "ne bom podlegala grožnjam, žalitvam, neutemeljenim sramotenjem in poskusom razčlovečenja tistih, ki žal tudi prostor vzgoje in izobraževanja naših otrok, vas in vašega dela zlorabljajo za svoje ozke, egoistične, pogosto, žal, tudi strankarske politične interese. Ni me strah! Za znanje in zdravje naših otrok ter vašega strokovnega dela bom vedno stala prva v vrsti!"

simona-kustec ravnatelji šola koronavirus
Kaj zdaj berejo drugi