vestnik

21 let od sončnega mrka v Budincih

Vestnik, 11. 8. 2020
Rok Horvat
Na Goričkem je še temno nebo, ki ponuja dobra astronomska opazovanja.
Aktualno

V torek je minilo 21 let, odkar smo lahko nazadnje opazovali popoln sončev mrk. V Sloveniji je bil ta najbolje viden na Goričkem, več tisoč glava množica iz različnih koncev Slovenije in sveta se je zbrala v Budincih, kjer so lahko 73 sekund opazovali ta pojav.

Osrednje opazovanje popolnega sončnega mrka s televizijskim prenosom je bilo na najsevernejši točki Slovenije, sicer pa je ozek trak sence, ki je šla na ta dan pred enaindvajsetimi leti čez slovensko ozemlje, zajel tudi občine Gornji Petrovci, Kuzma in Hodoš. 

Opazovanje popolnega sončnega mrka v Budincih je bila takrat velika prepoznavnost za Budince in za celotno občino, ki na ta dan praznuje tudi svoj občinski praznik. V ta namen so ob lanski dvajseti obletnici sončnega mrka v Budincih, kjer se je leta 1999 zbrala največja množica ljudi, postavili posebno znamenje, ki prikazuje sonce in senco. 

obeležje, sončni-mrk, budinci, šalovci
Damjana Nemeš
Obeležje Sončnega mrka v Budincih.

Sončni mrk je tudi zgodba, okrog katere Občina Šalovci gradi druge zanimive vsebine, s katerimi želi v občino privabiti čim več turistov. V Turistično-nastanitvenem centru Peterloug v Markovcih tako skupaj z Bojanom Jandrašičem, učiteljem fizike, ki se aktivno ukvarja z astronomijo, razvijajo in ponujajo astronomske vsebine. 

obeležje, sončni-mrk, budinci, šalovci
Damjana Nemeš
Obeležje Sončnega mrka v Budincih.

sončni-mrk obletnica občina-šalovci