vestnik

(SOOČENJE) Kdo bo zasedel županski stolček v Murski Soboti?

Rok Šavel, 28. 11. 2022
Jure Kljajić
Damjan Anželj vs. Andrej Mešič
Aktualno

Medijski hiši Večer in Vestnik v torek, 29. novembra, organizirata soočenje med Damjanom Anželjem in Andrejem Mešičem. Županska kandidata bosta mnenja in vizijo razvoja soboške občine izmenjala v Lovenjakovem dvoru v Polani ob 17. uri.

Bo Anželj unovčil kapital iz prvega kroga in ohranil primat Socialnih demokratov v edini mestni občini v Pomurju, ali bo Mešiču uspel preobrat in bo rdečo trdnjavo po osmih letih obarval v rumeno? V nedeljo, 4.decembra, bo jasno, kdo se bo zavihtel na županski stolček Mestne občine Murska Sobota.

andrej-mešič, damjan-anželj, anželj, mešič, 2-krog, moms, lokalne-volitve-2022, anželj-vs-mešič
Jure Kljajić
Bo Damjan Anželj unovčil kapital iz prvega kroga in ohranil primat Socialnih demokratov v edini mestni občini v Pomurju, ali bo Andreju Mešiču uspel preobrat in bo rdečo trdnjavo po osmih letih obarval v rumeno?

Damjan Anželj je 45-letni kandidat zadnja dva mandata vodilnih Socialnih demokratov, ki do letošnjih volitev ni bil politično aktiven. Magister javne uprave že vso svojo poklicno kariero deluje v javni upravi, saj je več kot dve desetletji delal na soboški upravni enoti, od lani pa je višji svetovalec na področju zdravstva in socialnih zadev v soboški mestni upravi na oddelku za negospodarske dejavnosti. Kot varovanec prejšnjega župana, zdaj ministra Aleksandra Jevška, je v prvem krogu prepričal največ volivcev, saj je zbral 42,42-odstotni delež glasov oziroma 3402 glasov. Po absolutnem številu glasov je celo presegel svojega mentorja ob njegovi prvi kandidaturi leta 2014, ko je Jevšek, takrat veliko bolj prepoznaven kot letos Anželj, v prvem krogu med deveterico in ob nekoliko višji volilni udeležbi zbral 3046 glasov, kar je predstavljajo 35,04-odstotni delež glasov.

andrej-mešič, damjan-anželj, anželj, mešič, 2-krog, moms, lokalne-volitve-2022, anželj-vs-mešič
Jure Kljajić
Damjan Anželj

Anželj vstopa v drugi krog z bistveno boljšim izhodiščem in vsaj na papirju tudi z lažjo nalogo pri prepričevanju volivcev tretjeuvrščenega kandidata Svobode Mitje Horvata, a se je nekoliko zapletlo z izjavo novoizvoljene svetniške skupine Svobode, ki bo z osmimi svetniki enakovredna politična sila SD-ju v mestnem svetu. V murskosoboški Svobodi so namreč napovedali, da v drugem krogu ne bodo podprli nikogar in izbiro prepuščajo volivcem. Koliko bo to vplivalo na volilno telo, ni povsem jasno, saj Anželj, ki predstavlja dejansko kontinuiteto vladanja SD-ja v mestni občini, verjetno vseeno ostaja favorit, zagotovo pa to ni preveč dobra popotnica za sodelovanje v novem mandatu.

andrej-mešič, damjan-anželj, anželj, mešič, 2-krog, moms, lokalne-volitve-2022, anželj-vs-mešič
Jure Kljajić
Andrej Mešič

Andrej Mešič je 49-letni županski kandidat Slovenske demokratske stranke, ki je vso svoje življenje poklicno vpet v vodenje znanega soboškega gradbenega podjetja, kjer pa je nosilec dejavnosti pravzaprav njegov oče. V nasprotju z Anželjem ima politične izkušnje, saj je bil zadnje tri mandate svetnik v mestnem svetu. Mešič je kot kandidat desne sredine presegel rezultat svetniškega kolega Bojana Petrijana, ko se je ta leta 2018 pomeril ena na ena z Aleksandrom Jevškom, saj je zbral 2597 glasov, kar je za 350 glasov več od Petrijana pred štirimi leti. V drugem krogu ga čaka bistveno težja naloga od Anželja, za katerim je zaostal za 805 glasov, saj bo volivce moral iskati v bazenu tretjeuvrščenega Horvata, kjer pa je vprašanje, koliko jih bo dejansko migriralo h kandidatu SDS, ki ga podpira tudi Nova Slovenija. Večji potencial in izziv bo mobilizirati tiste volivce, ki so v prvem krogu ostali doma in so ravno tako nezadovoljni z vodenjem mestne občine v zadnjih osmih letih, ko je ta postala tako imenovana "rdeča trdnjava". V primeru njegove izvolitve pa čaka Mešiča še preizkus v mestnem svetu, kjer bo svetniška skupina SDS resda okrepljena za dva mandata, a še vedno bo za večino potrebno koalicijsko sodelovanje s Svobodo. Dolgoletni mestni svetnik stavi na politične in poslovne izkušnje ter obljublja hitro in odločno sprejemanje odločitev na županskem mestu ter ponuja svež veter v mestni občini, volivci pa bodo v nedeljo povedali, ali v njem vidijo človeka, ki bi prekinil vladavino SD-ja oziroma, ali si to sploh želijo.

politika župan lokalne-volitve murska-sobota damjan-anželj andrej-mešič