vestnik

(POMURJE POJE) Spet bodo žgali stari znanci

J.G., 24. 9. 2022
Osebni arhiv
Skupina Wrong je spet na glasbeni sceni po nekoliko daljšem premoru. Foto Osebni arhiv
Aktualno

Cilj organizatorjev koncerta, KUD Bunker, je predstavitev pomurskih glasbenih skupin.

V rumeni hali sejmišča v Gornji Radgoni bo v soboto po več kot desetletju spet rock večer Pomurje poje z nastopi pomurskih glasbenih skupin. Da obudijo kultni radgonski festival, ki pomurskim glasbenim skupinam omogoča, da se predstavijo na velikem odru, so se odločili v gornjeradgonskem Kulturno-umetniškem društvu (KUD) Bunker. Nastopile bodo tako uveljavljene skupine kakor tudi njihovi nasledniki, ki se šele uveljavljajo na glasbeni sceni. Med nastopajočimi so Wrong, Odpisani, Dežurni krivci, Unicum, Einschlog in Potato Mushroom. Po koncertu se bo zabava nadaljevala ob zvokih didžeja Hus the King.

Wrong je ena od najglasnejših radgonskih skupin, ki je bila ustanovljena konec devetdesetih let prejšnjega stoletja, nakar si je tako kot glasbeni festival Pomurje poje vzela nekoliko daljši premor. Stari znanci radgonskih odrov so tudi Odpisani. Skupina se je nekoliko pomladila in tokrat bodo osveženi z novima članoma. Besedila so nekoliko zapakirali v angleščino, pripravili nekaj novih skladb, seveda pa ne bodo manjkali stari hiti. Legende pomurske rock scene so tudi Dežurni krivci. O njih je Jure Longyka zapisal: »Svoj 'grunt rock', kot mu ves čas pravijo, so doslej zrašplali na pet studijskih albumov, ki vsi po vrsti praskajo s trdoto in ostrino zvoka ter neusmiljeno kritičnostjo besedil. Z leti so postali ena najbolj trdoživih rokovskih institucij severovzhodne Slovenije in gibalo lokalne alter scene.«

odpisani, pomurje poje
Osebni arhiv
Stari znanci pomurskih glasbenih odrov so tudi Odpisani. Foto Osebni arhiv

Unicum, ki bo prav tako med nastopajočimi, je štiričlanski bend, ki preigrava mešanico funka, rocka in rapa. Fantje so pred kratkim izdali čisto pravi album Recipe. Zasedba Einschlog je začela delovati leta 2012 pod prvotnim imenom Franz Jösef I., z izidom svojega prvega albuma pa so si nadeli ime, pod katerim jih poznamo danes. Njihov prvenec Guts & Glory je požel obilico dobrih kritik doma in v tujini. Potato Mushroom pa so štiričlanska punk skupina, ki kar poka po šivih in ne sprejema kompromisov na odru.

Organizatorji dogodka so prvenstveno, kot sami pravijo, društvo za promocijo lokalnih glasbenih entuziastov, labilnežev in drugih karakterjev, ki spadajo v proizvodnjo radgonske subkulturne glasbene scene. Pred dvema letoma so prejeli tudi priznanje Občine Gornja Radgona za vsestransko kulturno dejavnost. Pri svojih aktivnostih sodelujejo z Zavodom Kultprotur, Mladinskim centrom Gornja Radgona, KUD Zrak in drugimi. Prizadevajo si Gornjo Radgono spet postaviti na zemljevid alternativnega glasbenega dogajanja v Sloveniji.

gornja-radgona pomurje-poje rock
Kaj zdaj berejo drugi