vestnik

Spet je čas ambrozije, lastniki zemljišč ne pozabite na njeno zatiranje

Vestnik, 17. 7. 2021
Arhiv Vestnika
Obvezno zatiranje ambrozije na kmetijskih in nekmetijskih zemljiščih je predpisano od leta 2010 naprej.
Aktualno

Obvezno zatiranje škodljive rastline na kmetijskih in nekmetijskih zemljiščih je predpisano od leta 2010 naprej.

Imetniki kmetijskih in nekmetijskih zemljišč morajo obvezno pravočasno zatirati ambrozijo in s tem preprečiti njeno cvetenje in nastanek semen. Pelinolistna ambrozija in druge sorodne vrste namreč spadajo med škodljive rastline, kot plevel zaradi svoje razširjenosti povzroča težave in dodatne stroške v pridelavi kmetijskih rastlin. Kot opozarja Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), se gospodarska škoda pozna zlasti v ekološki pridelavi, rastlina pa težave povzroča tudi pri občutljivih ljudeh zaradi inhalacijskih alergij oziroma senenih nahodov. 

Spomnimo, da je v Sloveniji od leta 2010 naprej predpisano obvezno zatiranje ambrozije. "V skladu s predpisi so imetniki zemljišč dolžni sami odstranjevati ambrozijo tako na kmetijskih kot nekmetijskih zemljiščih. To velja za upravljalce cest, železnic, letališč in parkov ter za občine, kmetovalce, lastnike vrtov in vse druge lastnike, upravljalce ali najemnike zemljišč," pravijo na UVHVVR. Preprečevanje škodljivih vplivov je namreč mogoče le z doslednim odstranjevanjem in preprečevanjem njenega cvetenja oziroma tvorbe semen. 

Ambrozijo je treba odstraniti s koreninami vred, lahko pa se njihov nadzemni del odstrani tako, da se rastlina v tej rastni dobi več ne obraste. Cvetočih rastlin se ne odlaga na komposte. Rastlina cveti od sredine julija do konca oktobra. 

ambrozija zatiranje kmetijstvo
Kaj zdaj berejo drugi