vestnik

Spet o železnici Beltinci–Lendava–Redics

Timotej Milanov, 31. 7. 2020
Nataša Juhnov
Zaledni terminal Luke Koper v beltinski občini in železniška povezava med Beltinci, Lendavo in Redicsem sta po mnenju ministra za infrastrukturo logistični potencial, ki bi ga bilo treba izkoristiti.
Aktualno

Slovenska vlada krepi odnose z Madžarsko in načrtuje številne projekte z vzhodno sosedo. V Sloveniji vedno več madžarskih turistov, ki najraje obiščejo gore.

Predstavniki slovenske in madžarske države so pred kratkim ob dveh priložnostih spet razpravljali o skupnih infrastrukturnih projektih obeh držav. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se je prejšnji teden v Budimpešti srečal z madžarskim ministrom za zunanje zadeve Petrom Szijjartom ter ministrom za inovacije in tehnologijo Laszlom Palkovicsem. Kot so sporočili z ministrstva za infrastrukturo, so na srečanju govorili o projektu daljnovoda Cirkovce–Pince, ki bo pomenil prvo povezavo z madžarskim prenosnim omrežjem in – kot so zapisali – povečal zanesljivost delovanja elektroenergetskega sistema Slovenije. Po besedah Vrtovca bodo gradnjo začeli predvidoma septembra. Na srečanju so govorili tudi o gradnji plinske povezave Nagykanizsa–Kidričevo, s čimer bi dobili dostop do skladišča zemeljskega plina na Madžarskem. Govorili pa so še o železniški povezavi Beltinci–Lendava–Redics, pri čemer se je Vrtovec v luči hitrejšega razvoja Luke Koper zavzel za čimprejšnje umeščanje povezave v prostor. Kot smo že poročali, je Vrtovec pred kratkim na srečanju s pomurskimi župani poudaril pomen zalednega logističnega terminala Luke Koper v beltinski občini, katerega gradnja bi potekala hkrati z gradnjo železniške proge. »V Pomurju ne boste imeli veliko od drugega tira, če ne bomo izkoristili tega logističnega potenciala,« je takrat dejal Vrtovec.

V začetku meseca je bila na obisku v Budimpešti še številnejša slovenska delegacija, predsednika države Boruta Pahorja sta tam spremljala tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Tudi takrat so govorili o pomenu omenjenih energetskih projektov, na obisku pa je Slovenska turistična organizacija (STO) predstavila Slovenijo kot turistično destinacijo. Po podatkih STO madžarski turisti tvorijo 4,3-odstotni delež med tujimi gosti v Sloveniji, lani je tako Slovenijo obiskalo 191 tisoč madžarskih turistov, kar je za 5,6 odstotka več kot leto prej. Ustvarili so pol milijona prenočitev. Največ, kar 42 odstotkov, jih obišče slovenske gore. Blagovna menjava med Slovenijo in Madžarsko je lani znašala 2,1 milijarde evrov.

slovenija madžarska