vestnik

Spet se lahko odpravite med knjižne police, vendar ob upoštevanju določenih ukrepov

Vestnik, 27. 5. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) sicer še vedno priporoča, da si ljubitelji knjižno gradivo v knjižnicah izposojate po predhodnem naročilu, vendar tudi dopušča možnost dostopa do knjižnih polic.

Iz Pokrajinske in študijske knjižnice (PiŠK) Murska Sobota, kjer lahko spet dostopate do knjižnih polic in si sami izbirate gradivo, so sporočili, da lahko v knjižnico vstopajo le zdrave osebe, brez znakov okužbe dihal. V knjižnico se morate odpraviti posamično in poskrbeti za varnostno razdaljo, upoštevati pa je treba napotke zaposlenih ob vhodu v prostor. "Prosimo vas, da ste potrpežljivi in pripravljeni na morebitne daljše čakalne vrste," pravijo v PiŠK in dodajajo, da je obvezno nošenje zaščitne maske in razkuževanje rok pri vhodu in ob izhodu. 

Še vedno je zaprta čitalnica, prav tako ni možna uporaba računalnikov in sanitarij, ni izdelave fotokopij, izposoje igrač, revij in časopisov. "Čim manj se dotikajte različnih predmetov, površin in gradiva. Izogibajte se listanju knjig. Preden vzamete knjigo s knjižne police si razkužite roke. Če se za knjigo, ki ste jo prelistali, ne odločite, jo odložite v škatlo na izposojevalnem pultu z napisom Pregledano gradivo," se glasijo priporočila za obisk knjižnice. Med drugim se priporoča se, da sta naročilo gradiva in obisk v knjižnici čim krajše, če je mogoče, pa uporabite brezstična plačilna sredstva. 

pokrajinska-in-študijska-knjižnica, murska-sobota, koronavirus, vračanje-gradiva, knjige
Nataša Juhnov
Ko gradivo vrnete v knjižnico, bo to odležalo tri dni.

Kako ravnati z izposojenim gradivom doma?

Svetuje se, da po prihodu domov knjige in ostale predmete, zaščitene s plastičnimi ovojnicami, pisala in podobno, prebrišete z alkoholnim razkužilom. Ostale nezaščitene izdelke pa odložite na nedostopen predel in jih pričnite uporabljati po preteku enega dneva. Pred in po branju gradiva je priporočljivo, da si umijete ali razkužite roke, po branju pa še površino, na kateri je ležalo gradivo. "Ne listajte gradiva z oslinjenimi prsti. Ves čas upoštevajte vsa priporočila za preprečevanje okužbe," so še sporočili iz PiŠK. 

Gradivo, ki ga uporabniki vrnejo v knjižnico, mora po priporočilih NIJZ odležati tri dni, preden bo spet predano v izposojo. Iz PiŠK pa še obveščajo, da bodo od 1. junija naprej zaračunavali zamudnine, opomine in izterjavo gradiva. 

PIŠK murska-sobota obisk-knjižnice
Kaj zdaj berejo drugi