vestnik

Spet sončna elektrarna na šoli?

Majda Horvat, 10. 1. 2020
Nataša Juhnov
Julija 2016 je močan veter odtrgal streho s turniške osnovne šole s paneli sončne elektrarne vred. Po tem dogodku je občina hotela prekiniti najemno pogodbo z upravljavcem naprave, vendar ta zdaj toži občino. Foto Nataša Juhnov
Aktualno

Turniška občina se je pripravljena poravnati s podjetjem Tuson iz Maribora. To občino toži za 271 tisoč evrov odškodnine zaradi njene namere, da razdre pogodbo o najemu strehe na osnovni šoli v Turnišču za sončno elektrarno.

Sklenjena poravnava bi tudi pomenila, da bo omenjeno podjetje lahko ob izpolnitvi zahtev občine ponovno postavilo sončno elektrarno na šolski strehi. Ta je bila poleti 2016 zaradi neurja povsem uničena, veter jo je odtrgal z objekta skupaj s paneli.


Občina Turnišče je najemno pogodbo za omenjeno sončno elektrarno sklenila oktobra 2010 za dobo 40 let, najemnina pa je znašala v letu 2016 le še dva odstotka letnega donosa sončne elektrarne oziroma je občina v tem letu prejela najemnino v višini 411 evrov. Ker podjetje Tuson po obnovi strehe, ki jo je izvedla občina, ni privolilo v sklenitev aneksa k pogodbi o najemu strehe za namestitev novih panelov oziroma ni predložilo zahtevane kopije zavarovalne police za poškodbo po tretji osebi in ne načrta nove namestitve elektrarne, je občinski svet septembra 2017 sprejel sklep, da se najemna pogodba s Tusonom prekine. Prav tako so bili mnenja, da pomeni sončna elektrarna zaradi slabih možnosti za gašenje veliko požarno nevarnost, njeno delovanje pa ustvarja tudi magnetno valovanje, kar ogroža zdravje.

Podjetje Tuson je bilo ustanovljeno leta 2010 in je imelo v upravljanju samo sončno elektrarno v Turnišču. V letih 2017 in 2018 ni ustvarilo prihodkov, bilančna izguba v letu 2018 pa je znašala nekaj manj kot 32 tisoč evrov.

Kljub zagotovilom odvetniške pisarne, ki je takrat sodelovala pri pogajanjih občine s podjetjem, da prekinitev pogodbe za občino pravno ne pomeni tveganja, je Tuson zoper občino vložil tožbo, nato pa zavlačeval postopek. V začetku decembra je bila na mariborskem okrožnem sodišču vendar sklenjena pogojna sodna poravnava, vsebino dogovora, ki so ga dosegli pooblaščeni zastopniki, pa je že podprl tudi turniški občinski svet.

7cb04aa8d66520ebc815c8ce068292ea
Majda Horvat
Borut Horvat, župan turniške občine, je povedal, da se nasprotna stran o pogojni sodni poravnavi, ki sta jo dosegla pravna zastopnika, še ni izrekla.

Ne bo dajal izjav

Občina se strinja s poravnavo, ker je podjetje predložilo zahtevano zavarovalno polico v vrednosti približno 140 tisoč evrov in načrt ponovne postavitve panelov. Občina prav tako zahteva, da se sončna elektrarna postavi med šolskimi počitnicami po napovedi ter ob sodelovanju strokovnjaka, ki ga bo občina pooblastila za nadzor. Občina se tudi strinja, da se zaradi vmesnih dogodkov najemna pogodba podaljša za pet let, vse druge določbe najemne pogodbe pa ostajajo nespremenjene. Hkrati se je občina zavarovala z zahtevo, da če podjetje sončne elektrarne ne vzpostavi do 31. avgusta 2020, bo s 1. septembrom najemna pogodba razvezana.

Borut Horvat, župan turniške občine, je povedal, da se nasprotna stran o pogojni sodni poravnavi, ki sta jo dosegla pravna zastopnika, še ni izrekla oziroma da občina v zvezi s tem nima nobenih novih informacij, sam pa o zadevi, dokler traja postopek, ne bo dajal nobenih izjav.

turnišče sončna-elektrarna