vestnik

Spomin na žrtve holokavsta

Jože Gabor, 28. 1. 2019
Aktualno

V Lendavi se spominjajo žrtev holokavsta. Organizatorji nagovarjajo javnost za spominjanje na največje zlo dvajsetega stoletja.


V lendavski občini so tudi letos pripravili sklop dogodkov ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta (27. januar) z naslovom ŠOA – spominjamo se 2019.
Podobne dogodke v teh dneh organizirajo tudi v drugih krajih po Sloveniji. Z njimi organizatorji nagovarjajo javnost za spominjanje na največje zlo dvajsetega stoletja; da ne bi bilo nikoli pozabljeno, predvsem pa, da se ne bi nikoli in nikjer več ponovilo.

V okviru projekta ŠOA so predstavniki občine Lendava in kulturnih institucij iz lendavske občine na judovskem pokopališču v Dolgi vasi prižgali sveče in položili kamen. O lendavskih Judih in zločinih, ki so se zgodili, so ob tem govorili podžupan občine Lendava Mihael Kasaš, direktor Galerije-Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner in predsednica Zveze kulturnih društev Lendava Danijela Hozjan.

V prostorih Zveze kulturnih društev Lendava so pripravili spominsko prireditev z odprtjem fotografske razstave in potopisnim predavanjem Tatjane Bogdan o izraelskemu spominskemu centru holokavsta Yad Vashem.

V nedeljo bo v Slovenskem muzeju holokavsta – Sinagogi Lendava v sklopu dogodkov ŠOA-spominjamo se lutkovna prestava Lutkovnega gledališča Pupilla Lendava z naslovom Estera ali praznik usod.

V ponedeljek bo v lendavski sinagogi zgodovinska ura za dijake Dvojezične srednje šole Lendava. V torek pa bo odprtje razstave Judje na Goriškem in predstavitev knjige Jeruzalem ob Soči: Judovska skupnost na Goriškem od 1867 do danes.

holokavst lendava spomin zgodovina
Kaj zdaj berejo drugi