vestnik

(FOTO) Spominski zid v Števanovcih: »Obnavljajmo se, zidajmo, delajmo nove temelje…«

Silva Eöry, 13. 9. 2020
Silva Eöry
Slovesnost v Števanovcih
Aktualno

V Števanovcih so blagoslovili spominski zid, na katerem se nahajajo zapuščeni nagrobniki s tamkajšnjega pokopališča. Spominski zid je blagoslovil sombotelski škof Janos Szekely, ki je pred tem daroval slovensko mašo v tamkajšnji cerkvi svetega Štefan Hardinga.

V okviru prireditve je zapel tudi števanovski cerkveni zbor (deluje pod okriljem Zveze Slovencev na Madžarskem), ki letos proslavlja 10. obletnico svojega delovanja.

Predsednik Državne slovenske samouprave (DSS) Karel Holec je v svojem slavnostnem govoru najprej citiral besede velikega madžarskega politika Istvana Szecsenyjija, in sicer, da moraš, »če želiš vedeti, kako nek narod spoštuje svoje prednike in svojo preteklost, pogledati njegova pokopališča«. Po besedah predsednika DSS je potrebno nagrobnike s slovenskimi napisi ohraniti za »generacije, ki prihajajo za nami. 12 kamnov, 12 človeških življenj, katere ne bomo mogli na žalost nikoli spoznati. Vemo pa, da smo s tem, da smo te nagrobnike obnovili in jih zazidali v steno poskrbeli za to, da ne bodo pozabljeni. Naj bo to tako tudi z nami, porabskimi Slovenci. Obnavljajmo se, zidajmo, delajmo nove temelje in stene, saj bomo samo tako lahko preživeli in ostali še dolgo Slovenci, porabski Slovenci.«

Za ureditev spominskega zidu je madžarska vlada DSS namenila 2,3 milijona forintov (6.400 evrov) denarne podpore.

števanovci porabje Vestnik