vestnik

Spor zaradi dovoza v Kocljevi ulici 

Timotej Milanov, 18. 12. 2018
Timotej Milanov
V družbi Kapion so s koriti stanovalcem preprečili dovoz po poti, na katero so bili ti po njihovem mnenju neupravičeno navajeni.
Aktualno

Direktor družbe Kapion, ki je lastnica zemljišča, pravi, da bi korita spet odmaknili, če bi stanovalci blokov prispevali denar za urejanje zemljišča

Nesoglasja med stanovalci blokov v Kocljevi ulici v Murski Soboti in vodstvom družbe Kapion, ki ima poslovne prostore v stavbi nekdanje Panonke, so dobila novo dimenzijo. Začeli so premikati betonska cvetlična korita. Kot smo poročali pred kratkim, si stanovalci blokov v Kocljevi ulici 12 in 14 prizadevajo postati lastniki parkirišč na dvorišču objektov in v kletni garaži, ki jih že leta tudi uporabljajo. Zemljišče, na katerem se nahajajo parkirišča, je danes še vedno v občinski lasti, upravnik blokov-družba Fisa pa je sprožil postopek za določitev pripadajočega zemljišča. V postopek sta zaradi vprašanja dovoza vključeni tudi družbi Kapion in Imo-Real, saj se stanovalci do omenjenih parkirišč že leta vozijo preko zemljišč v njuni lasti, na katerih je urejena tudi provizorična dovozna cesta. Direktor družbe Kapion Boris Benko meni, da bi stanovalci za ta parkirišča morali plačati, izpostavlja pa tudi dejstvo, da stanovalci blokov doslej niso sodelovali pri urejanju zemljišča v lasti družbe, ki so ga ves čas uporabljali za dovoz do parkirišč. Zato je dal na mejo med njihovim in občinskim zemljiščem postaviti betonska cvetlična korita in tako stanovalcem preprečil, da bi se še naprej vozili do parkirišč po poti, na katero so se po njegovem mnenju neupravičeno navadili. »Gre za naše sosede, pa se z njimi ni mogoče ničesar zmeniti. Z urejanjem zemljišča imamo stroške, za katere doslej niso nikoli ničesar prispevali, še sneg smo morali odstranjevati sami.« Benko pravi, da bi korita spet odmaknili in stanovalcem omogočili dovoz, če bi stanovalci Kocljeve 14, ki je najbližji objekt zemljišču Kapiona, plačali za stroške, povezane z urejanjem zemljišča, vendar dodaja, da so stanovalci predlog že zavrnili. Hkrati je Benko samovoljno dal odstraniti korita med parkiriščem in Vrtno ulico, po kateri se lahko sedaj stanovalci pripeljejo do parkirišč.


»To smo naredili na lastno pest, po mojem mnenju bi morali prebivalci blokov v Kocljevi že ves čas imeti svoj dovoz preko bližnjih javnih površin.« Prav tako so po njegovih besedah občino pozvali, da uredi dovoz do parkirišč na drugi strani, pri poslovalnici Zlati klas, na ozkem pasu občinskega zemljišča ob stavbi. Dovoz bi sicer lahko najbolj enostavno uredili na zemljišču za sladolednim kioskom Niki, ta parcela je v lasti dveh britanskih državljanov, ki sta jo podedovala, vendar so, kot smo že pisali, interesenti za nakup zemljišča, vključno z občino, doslej neuspešno skušali vzpostaviti kontakt z njima. Direktor Fise Stojan Fišer pravi, da bodo v imenu stanovalcev sprožili tožbo zoper Kapion zaradi motenja posesti, hkrati pa bodo z začasno odredbo skušali doseči, da se že v času do odločitve sodišča vzpostavi stanje, kakršno je bilo pred premikom betonskih korit.
Pred kratkim je nepovezano z omenjenim sporom bližnje zemljišče, ki so ga doslej stanovalci okoliških blokov in ostali uporabljali kot gramozno parkirišče, zaradi pripravljalnih del ogradila tudi družba Imo-Real, ki želi tam zgraditi poslovno-stanovanjski objekt, skozi katerega bo v skladu s prostorskim načrtom speljan nov dovoz do spornih parkirišč, s čimer se po Fišerjevih besedah stanovalci tudi strinjajo.

f9f4252c7d2b1a08674b2bcea473824b
Boštjan Berlak (facebook)
Korita so se spet pojavila kmalu po odstranitvi.


Delavci Komunale so kasneje korita prestavili in tako spet sprostili dovoz. Na Mestni občini Murska Sobota pojasnjujejo, da so bila korita v občinski lasti prestavljena nepooblaščeno, prav tako so Benka na to opozorili in zahtevali vrnitev v prejšnje stanje, hkrati so mu povedali, da če tega ne bo storil sam, bo to storila občina na njegove stroške. To se je tudi zgodilo, a že čez nekaj ur sta bili na istem mestu spet postavljeni novi koriti. Benko je ob tem povedal, da ne bo odstopil od zadane namere.V noči s torka na sredo so se korita spet premaknila, verjetno so to storili kar sami stanovalci in tako spet sprostili dovoz, a še isti dan je dal Benko dovoz zapreti z večjo betonsko oviro.

e0a4eca7c5bab081a13b6e65fd243163
Nataša Juhnov
Dovoz so na kocu zaprli z večjo betonsko oviro.

Nataša Juhnov
Ponoči je nekdo spet premaknil koriti in sprostil dovoz. 
kocljeva ulica dovoz