vestnik

(Radenci) Sporno razkritje podpisnikov pobude za referendum

Vestnik, 21. 4. 2021
M.V.
Titova cesta
Aktualno

Podpisnike pobude za referendum je razjezilo njihovo javno razkritje na spletni strani občine Radenci. Svetniki so na seji potrdili tudi brezplačno uporaba športnih objektov lokalnim članskim moštvom športnih društev

Poročali smo že, da je v radenski občini ponovno prišlo do zamenjave direktorja občinske uprave. Kot je na 21. občinski seji pojasnil župan Roman Leljak, bo funkcijo direktorice jutri prevzela Sabina Gutalj, nekdanja pravnica v mestni občini Murska Sobota. Dosedanja vršilka dolžnosti direktorice Mojco Marovič ostaja na občini, in sicer na funkciji podsekretarke za evropske zadeve in javna naročila. 

Razkrili podpisnike pobude

Na občinski seji je beseda tekla tudi o referendumu o preimenovanju Titove ceste, za katerega so potrdili, da bo izveden 13. junija. Župan Leljak je referendumsko vprašanje, ki so ga oblikovali pobudniki, označil kot zapleteno, sam pa ne misli glasovati. »Moje osebno mnenje je, da se tega referenduma ne bom udeležil, niti ne bom kot župan izvedel nobene aktivnost glede tega referenduma, saj me je sram se vračati v čas totalitarnih režimov,« je dejal. Ker so javno objavili tudi seznam podpisnikov, je svetnica Norma Bale opozorila, da gre za hudo kršitev. Seznam je že bil umaknjen s spletne strani občine, po besedah civilne iniciative naj bi k temu doprinesla podana prijava Varuhu za varovanje osebnih podatkov.

Screenshot_20210421_085330
MV
Del občinskih svetnikov se je 21. občinske seje udeležil preko aplikacije Teams.

Članskim moštvom brezplačna uporaba športnih objektov

Občinski svetniki so podprli tudi predlog župana, da se lokalnim članskim moštvom športnih društev zagotovi brezplačna uporaba športnih objektov, ki so v lasti občine. Doslej so bile do brezplačne uporabe športnih objektov upravičene le mlajše selekcije (starosti do 18. let) domačih društev, ostali pa so bili zaradi tržne usmerjenosti in finančne samostojni iz tega naslova izvzeti. »Glede na to, da ima člansko moštvo že v osnovi reprezentativni status, ima velik pomen tudi na delovanje in motivacijo mlajših generacij, saj se uspehi članske ekipe običajno zrcalijo na mlajše generacije in jim s tem dajejo dodaten zagon za še bolj kvalitetno in zagnano delo. Ne smemo pozabiti tudi na zelo močen in širok socialni pomen,« je v predlogu zapisal župan. Iz brezplačne uporabe bo izvzeto le glavno nogometno igrišče z naravno travo, ki je namenjeno izključno trženju.

radenci
Marina Vrbnjak
Poročali smo že, da je v radenski občini ponovno prišlo do zamenjave direktorja občinske uprave.

Prireditev ob bližajočih praznikih ne bo

Zaradi epidemioloških razmer v občini tudi ne načrtujejo prireditev ob bližajočih se praznikih, bodo pa po besedah župana v času šolskih počitnic na lokaciji novega minigolfa v parku vsem gostilničarjem brezplačno nudili prostor za izvajanje storitev. Prvega maja je predvideno odprtje vinske fontane na Kapeli, naslednji dan pa dan odprtih vrat na športnem igrišču Ivanke Serec. Občina Radenci ima trenutno objavljenih tudi več javnih razpisov, in sicer za upravljanje in izvajanje gostinskih uslug na minigolfu, v nogometnem centru in vinski fontani v Radencih. Zbirajo pa tudi predloge za dodelitev priznanj občine Radenci ter nagrad zaslužnim in uspešnim občanom za preteklo leto. Novost je tudi osnutek registra spominskih obeležij, ki ga doslej občina ni imela. »Pripravljen je z namenom ohranitve bogate zgodovinske dediščine kraja in prenosa zavedanja o pomenu dediščine na mlajše generacije,« pojasnjuje Leljak. 

radenci referendum občinska-seja občinska-seja-radenci