vestnik

(Virtualno skozi prekmursko zgodovino) Ali sploh vemo, koliko zanimivega skrivajo naši kraji?

A. Nana Rituper Rodež, 21. 6. 2020
Arhiv Svet24
Na zemljevidu portala je več kot 120 krajev iz Prekmurja in Železne županije na Madžarskem, s klikom nanje pa lahko dostopamo do digitalnega gradiva, ki osvetljuje dediščino tega prostora.
Aktualno

Del preteklosti krajev so mnoge zanimive zgodbe, predmeti, osebnosti, dediščina ter znani in manj znani zakladi. Da bi lahko bolje spoznali te skrivnosti in različna dejstva, je zaživel spletni portal E-documenta Pannonica.

Na zemljevidu portala je več kot 120 krajev iz Prekmurja in Železne županije na Madžarskem, s klikom nanje pa lahko dostopamo do digitalnega gradiva, ki osvetljuje dediščino tega prostora. Pri čezmejnem projektu so združili moči dva muzeja in dva arhiva iz Slovenije in Madžarske, poleg vodilnega partnerja, Pomurskega muzeja Murska Sobota, so vsebine prispevali še Pokrajinski arhiv Maribor, Muzej Savaria in Arhiv Železne županije.

BenkoTovarnar
Arhiv Pomurski muzej Murska Sobota
Fotografija Benkovih, ki so najprej imeli gostilno in mesarijo v Tešanovcih, leta 1913 pa so jo preselili v Mursko Soboto. Jožef je leta 1922 obrat preoblikoval v tovarno mesnih izdelkov, ki se je kmalu razvila v enega najmodernejših industrijskih obratov v državi. Ustanovil je tudi banko, izdajal časopis Murska krajina, bil v vrhu gasilske organizacije, inšpektor Evangeličanske cerkve, župan Murske Sobote, banski svetnik in na listi Narodne radikalne stranke dva mandata državni poslanec.

Predstavljeni so predmeti, stari pomembni in zanimivi dokumenti, nepremična kulturna dediščina, kot so cerkve, arheološka najdišča in zanimive zgradbe, nesnovna kulturna dediščina, kot so različne šege, navade in običaji, značilni za kakšen kraj ali širše območje, osebnosti, umetniki ter tudi avdiovizualni prispevki. Trenutno je predstavljenih 600 izbranih enot dediščine s kratkimi, razumljivimi, verodostojnimi in strokovnimi opisi, je povedala umetnostna zgodovinarka in kustodinja Mateja Huber in razložila, kako stran deluje.

Mateja Huber, Pomurski muzej Murska Sobota
Ines Baler
Mateja Huber.

Spoznavamo lahko le izbor tega, kar hranijo v vseh štirih dediščinskih ustanovah, odločili so se za manj znano dediščino in zapuščino, vsebine pa bodo sproti še dopolnjevali in nadgrajevali. Portal z mnogimi podatki in informacijami je lahko zanimiv tako za domačine, da bolje spoznajo bogastvo dediščine, kot tudi za obiskovalce, izobraževalne, turistične in druge ustanove, da poiščejo kakšne zanimive podatke. »Prizadevali smo si,« pove Mateja Huber, »da digitalizirano gradivo spremljajo kratki, ampak informativni, verodostojni in slikovito opisani pojmi.«

S klikom do bogate kulturne dediščine

S pomočjo tega spletnega portala lahko od doma, kar se je pokazalo za še posebej pomembno med pandemijo, ko so kulturne ustanove zaprle vrata za obiskovalce, spoznavate bogato kulturno dediščino tega prostora in se sprehajate po njej. Hkrati pa je lahko tudi navdih za načrtovanje popotovanja na temo kulturne dediščine po krajih, ki so zajeti na interaktivnem zemljevidu. Predlagajo tudi dvodnevni izlet, ki ga lahko začnete v Lendavskih goricah z ogledom mumije, se odpeljete do lendavske sinagoge, judovskega pokopališča v Dolgi vasi, Ancove galerije v Nedelici, od tam do cerkve Marijinega vnebovzetja v Turnišču in cerkve sv. Nikolaja v Selu. Sledi skok čez mejo v muzejsko vas v Soli (Szalafö), ogled etnografske hiše v Žormotu (Rabagyarmat), zvonika reformirane cerkve v Pankaszu in ogled cerkve v Nagyrakosu. Možnosti za popotovanja pa je še veliko več.

Racunalnik
Pexels
Spoznavamo lahko le izbor tega, kar hranijo v vseh štirih dediščinskih ustanovah, odločili so se za manj znano dediščino in zapuščino, vsebine pa bodo sproti še dopolnjevali in nadgrajevali.

Zavod za turizem in kulturo Beltinci je v okviru tega projekta v prostorih beltinskega gradu uredil projektno pisarno in info točko, kjer je na enem kraju dostopno vse gradivo o projektu. Bistvo tega portala, ki se financira tudi iz sredstev evropskega projekta Interreg, in skupnih prizadevanj pa je tudi to, da se oblikuje skupna, celovita baza kulturnozgodovinskih podatkov ter da postanejo ti manjši kraji turistično bolj zanimivi.

e-documenta-pannonica zgodovina virtualnost
Kaj zdaj berejo drugi