vestnik

Sprejem ob dnevu državnosti v Monoštru

Damjana Nemeš, 15. 6. 2018
Damjana Nemeš
Sprejem v Monoštru ob Dnevu državnosti.
Aktualno

Na dvorišču Generalnega konzulata Republike Slovenije na Madžarskem je potekal vsakoletni sprejem ob slovenskem dnevu državnosti, ki ga je pripravil generalni konzul Boris Jesih z ženo.

Poleg poletnega sprejema, ki poteka praviloma na dvorišču konzulata v Monoštru, pripravljajo tam še zimski sprejem, mesečno enkrat pa organizirajo tudi prireditve, na katere vabijo tako slovensko, kot madžarsko govoreče prebivalce.
Namen tovrstnih sprejemov in prireditev je namreč povezati ljudi na eni in drugi strani meje, s čimer skušajo ohranjati tudi identiteto predvsem porabskih Slovencev.


Povabilu na sprejem se je tokrat odzval tudi podpredsednik vlade Republike Slovenije v odhodu Dejan Židan z ženo, ki je v slovesnem nagovoru pozdravil vse udeležence, med katerimi so bili tudi župani prekmurskih in porabskih občin, predstavniki političnega življenja ter predstavniki kulturnega življenja, cerkve in medijev.

c1e74a51b1d5d2068f33d6aee74dbc90
Damjana Nemeš
Sprejem v Monoštru ob Dnevu državnosti.

Tudi tokrat so na Generalnem konzulatu poskrbeli za krajši kulturni program, v katerem so se predstavili člani Kulturno-umetniškega društva Beltinci, ki so zaigrali nekaj ljudskih pesmi.

23c8d35791cefc65fdd0a59f746be8a7
Damjana Nemeš
Sprejem v Monoštru ob Dnevu državnosti.


Po besedah Jesiha se prebivalci porabskih vasi radi udeležujejo tovrstnih sprejemov, tudi sicer pa radi pridejo na razstave in druge organizirane prireditve.

Damjana Nemeš
Sprejem v Monoštru ob Dnevu državnosti.
dan državnosti monošter sprejem