vestnik

(SPREMEMBE NA MEJI) Delavci migranti niso med izjemami, pripravljeni so tudi na protest

Vestnik, STA, 15. 7. 2021
Nataša Juhnov
Delavci, ki se dnevno vozijo na delo v sosednje države, morajo od danes, tako kot večina ostalih potnikov, pri vstopu v Slovenijo predložiti dokazilo o PCT.
Aktualno

Delavci, ki se dnevno vozijo na delo v sosednje države, morajo od danes, tako kot večina ostalih potnikov, pri vstopu v Slovenijo predložiti dokazilo o PCT. Ob tem opozarjajo, da je testiranje na 48 oz. 72 ur zanje logistična težava.

V Sloveniji se je danes v skladu z novimi ukrepi vlade za zajezitev epidemije covida-19 začel uporabljati nov odlok o prehajanju meje, ki ukinja seznam držav in izenačuje pogoje za vstop v državo. Po novem morajo potniki, kot smo že poročali, za vstop predložiti dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju (PCT), pri čemer negativen PCR test ne sme biti starejši od 72 ur, hitri test pa ne sme biti starejši od 48 ur. Med izjemami so tranzitni potniki, mlajši od 15 let in dvolastniki, ne pa več dnevni migranti. "Žalostno je, da so med izjeme uvrstili tujce, ki prehajajo Slovenijo in gredo na morje, domačih delavcev, ki prihajajo z dela, pa ne. Njim so to kar precej otežili in se verjetno tega niti ne zavedajo," je dejal predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije Mario Fekonja.

Ni toliko problem v tem, da se delavci ne želijo testirati, večji problem je, da se mnogi ne bodo mogli testirati, je poudaril. Centri za testiranje so namreč še zaprti, ko gredo v službo, in že zaprti, ko se iz nje vračajo. Ukrep je zelo nečloveški, menijo v sindikatu. Za delavce migrante bi bilo sprejemljivo, če bi Slovenija izenačila pogoje z Avstrijo, tako da bi delavci lahko koristili tudi tisti negativni test, ki ga uporabijo za vstop v Avstrijo, je pojasnil Fekonja. Za vstop v Avstrijo morajo namreč predložiti negativen test, ki ni starejši od sedmih dni. Veliko delavcev iz Slovenije testiranja opravlja v Avstriji, kjer po besedah Fekonje ni potrebno plačati potrdila, in boji se, da bo v Sloveniji sprejeta odločitev predstavljala tudi logistično težavo v Avstriji, saj se bo število testiranj delavcev iz Slovenije tam povečalo.

mario fekonja
STA
Predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije Mario Fekonja.

Sicer zaenkrat podatkov o morebitnih težavah oz. poostrenih kontrolah na slovensko-avstrijski meji pri vstopu v Slovenijo zaradi novega režima ni. Če se bodo razmere zaostrile, pa v sindikatu razmišljajo o možnosti protesta pred mejnimi prehodi na slovensko-avstrijski meji. Glede na anketo, v kateri je sindikat v sredo spraševal člane, koliko bi jih bilo pripravljenih iti na protest pred slovensko-avstrijsko mejo, je bil odziv razmeroma velik. Prek 840 ljudi je namreč sporočilo, da bi se protesta udeležili, je povedal Fekonja. Iz tega sklepa, da je še kar nekaj takšnih, ki niso cepljeni proti covidu-19. Na delo v Avstrijo se sicer po oceni sindikata vozi približno 35.000 delavcev iz Slovenije.

koronavirus delavci meja
Kaj zdaj berejo drugi