vestnik

(SPREMEMBE) PCT pogoj ni več potreben za delo na domu in pri točenju goriva, s pobudo uspel tudi Norčičev strokovni svet

R.Š., 23. 9. 2021
Jure Zauneker
Sprememba odloka določa, da morajo uporabniki storitev pri oskrbi na bencinskih servisih izpolnjevati pogoj PCT le, če uporabljajo storitve oziroma kupujejo blago v zaprtih prostorih.
Aktualno

Vlada je na dopisni seji sprejela nekatere spremembe pri izpolnjevanju pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja.

Izpolnjevanje pogoja PCT ne bo več potrebo za delavce, ki delo opravljajo na domu, in sicer v čas opravljanja dela na domu, so sporočili iz urada vlada za komuniciranje. Glede na namen odloka, ki je preprečitev ponovnih izbruhov okužb in širjenja okužb, se za delavce, ki jim je delodajalec dovolil opravljati delo na domu, ne zahteva izpolnjevanje pogoja PCT, dokler opravljajo delo doma.

Sprememba odloka določa tudi, da morajo uporabniki storitev pri oskrbi na bencinskih servisih izpolnjevati pogoj PCT le, če uporabljajo storitve oziroma kupujejo blago v zaprtih prostorih. Bencinski servisi zagotavljajo varno izvajanje dejavnosti brez neposrednih stikov na vseh odprtih prostorih in krajih, v širšem smislu pa je preskrba z motornimi gorivi tudi sestavina upravljanja kritične infrastrukture pri preskrbi z energenti, so obrazložili na vladi.

Pct, preverjanje
Jure Zauneker
PCT pogoji.

Do spremembe odloka je prišlo tudi pri športni vadbi, ki se po novem lahko izvaja brez uporabe zaščitne maske, pri čemer ni treba zagotavljati medosebne razdalje, izvaja pa se lahko na odprtih ali v zaprtih prostorih ali krajih. Nova izjema od uporabe zaščitne maske, pri čemer ni treba zagotavljati medosebne razdalje, je dovoljena pod pogojem, da osebe izpolnjujejo pogoj PCT v skladu s tem odlokom, pri čemer je jasno, da otrokom do starosti 15 let ni treba izpolniti pogoja PCT, saj zanje velja splošna izjema, so še sporočili iz urada vlada za komuniciranje. Gre za pobudo vladi, ki jo je pred dnevi posredoval strokovni svet za šport, ki ga vodi Sašo Norčič.

Spremembe stopijo v veljavo naslednji dan po objavi v uradnem listu. 

pct-pogoj spremembe odlok-vlade vlada-rs