vestnik

Spremembe premoženjskega stanja prijavili tudi Jevšek, Horvath in Jurša

Rok Šavel, 17. 2. 2022
STA
KPK je prvič javno objavila spremembe premoženjskega stanja, kar ji sicer že enajst let omogoča zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.
Aktualno

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je javno objavila podatke o spremembah premoženjskega stanja, ki vključuje 44 ministrov, poslancev, županov in drugih državnih funkcionarjev. Na seznamu so tudi pomurska imena.

Javno objavljen seznam KPK zajema podatke o kupljenih in prodanih nepremičnin, prihrankih, kreditih in drugih spremembah premoženjskega stanja, ki praviloma presegajo 10 tisoč evrov. KPK je tako prvič javno objavila spremembe, kar ji sicer že enajst let omogoča zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Podatki se objavljajo od 2. februarja letos in jih bo KPK sproti dopolnjevala glede na 30-dnevni zakonski rok za objavo in glede na to, kdaj so posamezni zavezanci o spremembah poročali. Do vzpostavitve informacijskega sistema za avtomatizirano objavo v okviru aplikacije Erar, jih bo KPK objavljala na spletni strani. Nekateri podatki iz obrazca za prijavo sprememb zaradi varstva osebnih podatkov niso prikazani. V zvezi s tem je KPK zaprosila za mnenje informacijskega pooblaščenca in ministrstvo za pravosodje, so sporočili.


Horvath kupil nepremičnino, Jevšek pa prodal parcelo

In koga vse najdemo na seznamu? Premoženjske spremembe v lanskem letu so sporočili številni vidni politiki in funkcionarji, med drugim Borut Pahor, Andrej Vizjak, Jelko Kacin, Mark Boris Andrijanič in Aleš Hojs. Na seznamu najdemo tudi predsednika KPK Roberta Šumija, ni pa moč najti premierja Janeza Janše ali Zorana Jankovića. Spremembe so prijavili tudi vidni pomurski politiki, in sicer dva poslanca ter župan soboške občine.

Manjšinski poslanec Ferenc Horvath je prijavil pridobitev nepremičnine, katere vrednost presega 10 tisoč evrov. Poslanec DeSUS Franc Jurša, ki je sicer že dolgo bolniško odsoten, je prijavil pridobitev in odsvojitev denarnih sredstev, kar pomeni, da se mu je stanje sredstev na bančnem računu tako povečalo v višini več kot deset tisočakov, kakor tudi zmanjšalo v višini, ki presega deset tisočakov. Ravno tako se mu je dolg ali posojilo zmanjšalo za več kot deset tisočakov. Soboški župan Aleksander Jevšek pa je lani prodal polovični delež zemljiške parcele v murskosoboški katastrski občini, ki v površino meri 600 kvadratnih metrov. Ravno tako si je v istem letu pridobil obveznost, ki presega 10 tisoč evrov.

Celoten seznam, ki ga bodo v KPK še dopolnjevali, si lahko pogledate na tej povezavi.

kpk premoženje-funkcionarjev
Kaj zdaj berejo drugi