vestnik

Spremembe protokola testiranja: Samo še rizične skupine na PCR. Na rezultate testa bo treba čakati tudi do 48 ur

STA, Vestnik.si, 18. 1. 2022
MZ
Protokol omogoča, da v trenutnih razmerah še vedno zagotavljamo dostopnost do PCR testov, ki predstavljajo zlati standard pri potrjevanju okužbe s SARS-CoV- 2 in so se mu nekatere države že odpovedale.
Aktualno

Ob strmem naraščanju koronavirusnih okužb je ministrstvo za zdravje spremenilo protokol za PCR-testiranje. To bo, razen za rizične skupine, od srede namenjeno le še potrjevanju pozitivnih izvidov hitrega testa ali samotesta, je povedal državni sekretar Franc Vindišar. Samoplačniški PCR-testi bodo tako morda možni le pri zasebnikih.

Franc Vindišar, cepljenje, murska-sobota, ministrstvo-za-zdravje
Vanesa Jaušovec
Franc Vindišar

Za osebe brez simptomov je po novem protokolu predvideno, da opravijo hitri antigenski test ali se samotestirajo. V primeru pozitivnega izvida gredo na PCR-testiranje, ob tem pa morajo predložiti fotografijo testa ali test, ki ga prinesejo na testirno točko, ter osebni dokument.



Osebe z znaki respiratorne okužbe pa novi protokol testiranja deli na dve skupini. V prvi so ranljive skupine, kot so kronični bolniki in bolniki z oslabljenim imunskim sistemom, nosečnice ter otroci. Ti v primeru simptomov o tem obvestijo osebnega zdravnika, ki jih naroči na PCR-tesiranje.

Ostali simptomatski bolniki bodo najprej morali opravili hitri testi ali se bodo samotestirali. V primeru pozitivnega izvida se po že uveljavljenem protokolu na PCR-testiranju oglasijo s pozitivnim izvidom hitrega antigenskega testa ali samotesta.

covid, testiranje, koronavirus
Marina Vrbnjak
Testiranje. Slika je simbolična.

Če je izvid hitrega testa pri osebi z znaki respiratorne okužbe negativen, se mora posameznik kljub temu samoizolirati in v izolaciji ostati do tri dni, v tem primeru lahko koristi bolniški stalež. Če se težave po treh dneh nadaljujejo, o tem obvesti zdravnika, ki ga naroči na PCR-testiranje.



V primeru pozitivnega izvida se je treba izolirati za 10 dni, oseba pa dobi tudi veljavno kodo QR za digitalno covidno potrdilo, s katerim dokazuje svojo prebolelost.

Če pa težave v tem času, torej treh dneh, izzvenijo, lahko po besedah Vindišarja rečemo, da posameznik ni okužen z novim koronavirusom, tako kot tudi v primeru negativnega izvida PCR-testa.

Na rezultate PCR testa bo treba čakati tudi do 48 ur

Da se v laboratorijih soočajo z izjemnim porastom vzorcev je potrdila tudi direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik, ki je dejala, da se je dotok vzorcev od prejšnjega ponedeljka povečal za skoraj 100 odstotkov. »Včeraj smo sprejeli skoraj 20.000 vzorcev. Vzorcev je vsak dan več, zato se nam podaljšuje povprečni pretočni čas, ki je bil doslej v povprečju pod šestimi urami, kar je bil na evropski ravni izjemen dosežek. Ta čas se je začel podaljševati,« je dejala. Kot pravi, vse aparature delajo tudi ponoči. »Od včeraj nam je ostalo dobrih 2000 vzorcev. Ti vzorci so se procesirali danes dopoldne. Povprečni čas se bo podaljšal na preko 12 ur. Še vedno pa delamo na tem, da bi vse rezultate uspeli sporočiti v roku 48 ur,« je povedala.

koronavirus epidemija testiranje