vestnik

V veljavo vstopa elektronski bolniški list

Damjana Nemeš, 1. 2. 2020
M.M.
S prvim februarjem papirnati bolniški list odhaja v zgodovino.
Aktualno

S 1. januarjem je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) z izvajalci zdravstvenih storitev začel uvajati elektronski bolniški list, potrdilo o upravičeni odsotnosti z dela v elektronski obliki oziroma eBOL, ki bo nadomestil dosedanji papirnati obrazec. Sprememba pa je v celoti začela veljati z današnjim dnem.

Vsi delodajalci bodo morali od danes za svoje zaposlene, ki bodo začasno odsotni z dela, eBOL obvezno prevzemati prek spletnega portala SPOT, ki ga je ZZZS pripravil v sodelovanju z ministrstvom za javno upravo. Gre za nov nacionalni sistem Slovenska poslovna točka, pod katero postopoma prehaja tudi dosedanji sistem VEM. Cilj spletnega portala je vzpostaviti celovit sistem brezplačnih podpornih storitev države za poslovne subjekte pod enotno znamko. Kot je sporočil ZZZS, vzpostavitev portala SPOT pomeni, da delodajalci od svojih zaposlenih ne bodo več zahtevali dostave papirnatega bolniškega lista kot doslej. To velja za vse delodajalce in zavarovance, ki so zavezanci za plačilo prispevka in so vpisani v Poslovni register Slovenije. Za zavarovance, ki so zaposleni pri delodajalcih, ki niso vpisani v Poslovni register Slovenije – na primer zaposlitve pri fizičnih osebah –, pa bo osebni zdravnik izstavil bolniški list tudi v papirnati obliki.

Nove obveznosti ali poenostavitev za delodajalce?

Nov portal SPOT prinaša delodajalcem nove, resda manjše obveznosti. Pooblastiti bodo morali nekoga, da bo na portalu SPOT prevzemal elektronske bolniške liste zaposlenih, pooblaščena oseba pa se bo morala za prevzem bolniškega lista v omenjeni sistem prijaviti z digitalnim potrdilom. ZZZS zato vsem delodajalcem predlaga, da si pooblaščene osebe, ki bodo od 1. februarja 2020 urejale te zadeve, digitalno potrdilo pridobijo že prej. Pooblastilo bo po njihovih besedah možno pridobiti na točkah eVEM šele, ko bo rešitev oziroma prevzem elektronskih bolniških listov že mogoč na portalu eVEM, kar so sicer predvideli že takoj po 1. januarju letos. Kot zatrjujejo na ZZZS, bo odprava papirnatega obrazca za delodajalce pomenila poenostavitev postopkov pri vlaganju refundacijskih zahtevkov na ZZZS. Delodajalec bo od ZZZS na podlagi pisne vloge še vedno zahteval refundacijo nadomestila za svojega zaposlenega za obdobje njegove začasne odsotnosti z dela zaradi poškodbe ali bolezni, zahtevku za refundacijo pa ne bo več treba prilagati originalnega ali skeniranega bolniškega lista kot doslej. »Delodajalcu ne bo več treba čakati, da mu delavec dostavi bolniški list, sprotno bo namreč seznanjen z izdanimi eBOL-i in jih bo lahko sam kadar koli prevzel,« so še sporočili. Omogočen bo avtomatski vnos podatkov iz elektronskega bolniškega lista v informacijski sistem delodajalca za obračun plač in nadomestil plač ter hkrati za pripravo zahtevkov za refundacijo nadomestila. Od prvega januarja so na voljo tudi rešitve za uporabo spletne aplikacije v sistemu SPOT, še navaja ZZZS.  

elektronski-bolniški-listi zzzs