vestnik

Spremenil je smer, ne pa sebe

Tomo Köleš, 6. 11. 2020
Marina Vrbnjak
Konvoj Riharda Zadravca, na katerega sta vskočila tudi bobnar Jože Zadravec in bas kitarist Luka Herman Gaiser. FOTO MARINA VRBNJAK
Aktualno

Predstavil je tudi pesmi z nastajajočega EP in še neobjavljeno skladbo.

Eno najhujših obdobij zaradi koronakrize doživljajo tudi glasbeniki, ki so zvečine ostali brez dela in prihodkov oziroma koncertov in nastopov ter s tem tudi neposredne prodaje svojih izdelkov poslušalcem. Prikrajšanih je tudi na milijone poslušalcev in oboževalcev po skoraj vsem svetu razen nekaterih izjem (nekatere države, na primer naša soseda Avstrija, so kljub ogromnemu številu okuženih prejšnji teden še dopuščale koncerte v dvoranah ob upoštevanju vseh ukrepov). A tudi napovedi niso obetavne. Vodilni ameriški strokovnjaki s področja glasbe so napovedali, da velikih koncertov ne bo možno izpeljati pred jesenjo 2021. Tako vse kaže, da bodo koncerti, nastopi in skupne vaje glasbenikov še dolgo samo oddaljen lep spomin. 

koncert, rihard-zadravec---riki, riki
M.V.
Koncert Rihard Zadravec - Riki


Eden takšnih bo pri nas spomin na javne vaje, ki jih je še tik pred poostritvijo ukrepov izpeljal glasbenik Rihard Zadravec Riki s svojim bendom v Art galeriji Jurak v Logarovcih.

Riki Zadravec, doma iz Veržeja, stanujoč v Ljubljani, je že pred koncem lanskega leta za letos napovedal nekaj presenečenj. Dejal je, da se je po 30 letih igranja na džezovsko harmoniko izpel v tej zvrsti, zato bo glasbeno presenetil občinstvo z drugimi žanri in nenavadnimi projekti. Na svojem facebooku in youtubu je že čez nekaj dni objavil posnetek z Metelkove v Ljubljani in tako načel zgodbo 10 za 10. Septembra letos je namreč dopolnil deset let avtorskega delovanja. V šali je dejal, da se odpravlja na Konvoj RiHard, njegovemu konvoju pa se je tako ali drugače pridružil tudi Pero Lovšin, s katerim je Zadravec že deset let sodeloval na terenu.

koncert, rihard-zadravec---riki, riki
M.V.
Koncert Rihard Zadravec - Riki

V nastajajočem singlu je Zadravec že odločno nakazal: »Spremenil bom smer, a ne bom spremenil sebe.«


Na javnih vajah v Art galeriji Jurak sta ga spremljala brat Jože Zadravec na bobnih in kolega Luka Herman Gaiser na bas kitari. Rihard Zadravec (rojen leta 1977) je opravil magisterij iz harmonike in pedagogike na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu (2003) na smeri klasika in jazz. Je harmonikar, pevec, kitarist, avtor in tudi aranžer svojih skladb. Sodeloval je že s številnimi glasbeniki, bendi in orkestri.
Jože Zadravec je bil rojen leta 1985 v Veržeju. Šolanje je začel leta 1992 na Glasbeni šoli Slavka Osterca v Ljutomeru, nato ga je nadaljeval na konservatoriju za jazz v Celovcu. Sodeluje in je sodeloval s številnimi glasbeniki in zasedbami. Udeležil se je raznih delavnic, ki so jih vodili mednarodno priznani glasbeniki in predavatelji, nastopal je tudi na mednarodnih festivalih. 
Luka Herman Gaiser se je rodil leta 1983 na Ptuju. Tudi on je bil študent glasbenega konservatorija v Celovcu, kjer je diplomiral na smeri jazz kontrabas, nadaljeval pa je na smeri IGP (Instrumental Pädagogik). V preteklosti je sodeloval s številnimi glasbenimi zasedbami in glasbeniki, pa tudi v vidnejših projektih. Doslej je redno deloval v jazz bendih in godalnem duetu ter drugih glasbenih zasedbah. V letu 2010 je začel poučevati tudi bas kitaro in kontrabas na jazz oddelku na Glasbeni šoli Karol Pahor na Ptuju, kasneje pa tudi na jazz oddelku Konservatorija za glasbo v Mariboru. Svoje znanje je prenašal naprej na Centru interesnih dejavnosti Ptuj.

koncert, rihard-zadravec---riki, riki
M.V.
Koncert Rihard Zadravec - Riki

Riki je javne vaje, ki jih je naslovil Prlekija 2020, z Jožetom in Luko Hermanom začel s skladbami Nič kriv, So ein Reisen, Sem in Zaobljubljena s svojega avtorskega prvenca Zgubi Boogie iz leta 2010. Nadaljeval je s singlom Kdo koga iz leta 2014 ter s pesmimi Dolga pot, Kdo ve kam, Šiška bau vau, Mesto sledi in Daj še z albuma Dolga pot iz leta 2016. Po skladbah Spremenil bom smer in Sweet Prlekija, ki bosta na EP naslednje leto, je premierno predstavil priredbo pesmi Dere sen jaz mali bija, ki jo je dopolnila priredba skladbe Tam, kjer murke cveto. Za konec je trio zaigral in zapel še neobjavljeno pesem Težko, skladbi Na koncu vsega in Ne bom te pustil ter se poslovil do naslednjič. Ko to pač bo.



glasba rihard-zadravec Vestnik