vestnik

(Center za krepitev zdravja) Spreminjajo način življenja

A. Nana Rituper Rodež, 21. 1. 2020
A. Nana Rituper Rodež
Sandra Gaber Flegar: »Na vse dejavnike, ki ogrožajo zdravje, ne moremo vplivati, na mnoge pa lahko in ravno na te mi merimo.«
Aktualno

Pomagajo pri hujšanju, opuščanju škodljivih navad, svetujejo pri povišanem krvnem tlaku, holesterolu ali sladkorju, pri spopadanju s stresom ali tesnobo – Vse dejavnosti so brezplačne

Za izboljšanje zdravja ne pomagajo le tablete ali obisk pri zdravniku, veliko lahko naredi že vsak sam z zdravim življenjskim slogom ter odpovedovanjem slabim navadam in tveganemu vedenju. S preventivnimi programi in delavnicami pomagajo in svetujejo ljudem tudi v centru za krepitev zdravja (CKZ), ki deluje pri Zdravstvenem domu Murska Sobota. Različni strokovnjaki pomagajo pri hujšanju, opuščanju škodljivih navad, kot je kajenje, spremljajo telesno zmogljivost, svetujejo pri povišanem krvnem tlaku, holesterolu ali sladkorju, pri spopadanju s stresom ali tesnobo.

Vse dejavnosti so brezplačne, namenjene različnim skupinam, v centru omogočajo individualna svetovanja in skupinska srečanja, udeležiti pa se jih je mogoče samoiniciativno ali po napotitvi zdravnika. Kot nam je povedala Sandra Gaber Flegar, vodja murskosoboškega CKZ, želijo spodbujati posameznike, da sami poskrbijo za svoje zdravje, in jih naučiti različnih oblik samopomoči. »Več veš, hitreje ukrepaš, krajše in učinkovitejše je zdravljenje.«

Delavnice in svetovanja za odrasle, ki potrebujejo motivacijo in oporo pri spremembi svojega vedenja, povezanega z zdravjem in dejavniki tveganja, izvajajo medicinske sestre, fizioterapevti, psihologi, dietetik in kineziolog. Krajša svetovanja, ki so povezana s skrbjo za zdravje, trajajo uro in pol ali dve uri, posamezniki pa se jih udeležijo brez napotitve zdravnika. Ker nekatere težave zahtevajo bolj poglobljeno obravnavo, imajo programe tudi zanje. Nanje lahko posameznike napotijo izbrani zdravniki ali diplomirana medicinska sestra iz ambulante družinske medicine ali psihiatri.

Stresne situacije lahko obvladamo

Gre za svetovalnice o zdravem življenjskem slogu, v okviru katerih ljudje pridobijo veščine in znanje o zdravem načinu prehranjevanja, pomenu gibanja in telesne pripravljenosti in o zdravem hujšanju. Gaber Flegarjeva poudari, da so delavnice hujšanja namenjene osebam, ki imajo indeks telesne teže vsaj 27,5, ne pa tistim, ki bi radi izgubili kilogram ali dva. Posebno pozornost namenjajo tudi obvladovanju sladkorne bolezni in pomagajo pri opustitvi kajenja. V svetovalnici za duševno zdravje zagotavljajo oporo pri spoprijemanju z depresijo in tesnobo, zanjo je potrebna napotitev, medtem ko na delavnico spoprijemanja s stresom ali za opuščanje kajenja lahko pridejo ljudje sami. Posebno pozornost namenjajo spoprijemanju s stresom, kajti stresu se danes ne moremo izogniti, njihovi strokovnjaki pa pomagajo, da se ljudje različne stresne situacije naučijo obvladati, pravi.

center-za-krepitev-zdravja-murska-sobota, zd-murska-sobota, zdravo-življenje, sandra-gabor-flegar
Aleš Cipot
Sodelavci in strokovnjaki centra za krepitev zdravja na delavnicah pomagajo pri ozaveščanju in skrbi za zdravje.

Dejavnosti so tako skupinske kot individualne. »Skupina s podobnimi težavami ima lahko posebno motivacijsko moč, med seboj se pogovarjajo, kako se spopadajo s težavami, in se spodbujajo, so si v oporo, spet drugi, kar še posebej pogosto opažamo pri kadilcih, imajo raje individualne obravnave. Morda zaradi sramu, občutka nemoči, strahu, da odvajanju ne bodo kos,« razloži vodja centra. Vedno pa je zagotovljena zasebnost, nobenega ne silijo, da bi govoril o sebi, lahko le poslušajo. Tudi tehtanje je zasebno, kakšne skupine pa so izrazile željo, da bi skupaj spremljale izgubo kilogramov in se spodbujale. Delavnic se lahko udeležijo tudi v drugih zdravstvenih domovih, kjer jih izvajajo.

Delavnice in svetovanja izvajajo v prostorih ZD Murska Sobota, kmalu se bodo preselili v nove prostore s telovadnico. Da bi se čim bolj približali ljudem, se redno povezujejo z lokalnim okoljem. Za zmanjšanje neenakosti v zdravju in povečanje dostopnosti storitev so odprli dve dislocirani enoti, eno v zgradbi splošne ambulante na Cankovi in drugo v gasilskem domu v Rogašovcih v neposredni bližini zdravstvene postaje. Posebno aktivni so tudi po krajih občin, ki jih pokriva ZD Murska Sobota.

Povezava z lokalnim okoljem

»Ne moremo le čakati, da ljudje pridejo k nam. Naše delo ni le za zidovi zdravstvenega doma, ampak med ljudmi, ki nas potrebujejo,« razloži sogovornica. V okviru omenjenega projekta je tudi patronažna služba okrepila svoje aktivnosti, med drugim po vaških domovih skupaj pripravljajo delavnice in svetovanja ter opozarjajo na pomen rednega samopregledovanja, odzivanja na preventivne presejalne programe. Sodelujejo z občinami, v katerih ugotovijo najbolj pereče zdravstvene težave ljudi in delavnice prilagodijo potrebam. »Včasih v dvorani sedita dva, trije, ampak naslednjič jih je že več. Ne smemo obupati, vemo, da le vztrajnost in kontinuiteta obrodita sadove, najboljša reklama pa je, če se dober glas širi od ust do ust.« Čeprav smo v Pomurju še vedno med najslabše odzivnimi v programu Svit, je zaznati velik napredek v odzivnosti glede na pretekla leta.

Odzivnost narašča 

Odzivnost na njihove programe in delavnice je vedno večja. Največkrat se odzovejo ženske, vendar tudi moških ni tako malo in vedno več jih je, pridejo pa tudi v paru. Mnogi jih tudi pokličejo, da bi zanje pripravili kakšno delavnico ali predstavitev, denimo društva, združenja, delovne organizacije, ki želijo za svoje člane ali zaposlene kaj narediti za izboljšanje zdravja, pove sogovornica.

Za Pomurce je značilna zgodnejša umrljivost, bolj ogroženi so zaradi srčno-žilnih in rakastih obolenj, večja je poraba zdravil za duševne bolezni in proti bolečinam. »Na vse dejavnike, ki ogrožajo zdravje, ne moremo vplivati, na mnoge pa lahko in ravno na te mi merimo,« pravi Gaber Flegarjeva in doda, »na naših delavnicah ne predpisujemo zdravil, ampak spreminjamo način življenja in mišljenja, pomagamo pri spreminjanju vzorcev ter spodbujamo zdrav življenjski slog. Ljudem želimo sporočiti, da lahko marsikatero bolečino vsaj omilimo bodisi s pravilnim načinom dvigovanja bremen ali zadostno mero gibanja na svežem zraku. Da ni nujno obiskovati marsikomu finančno težje dostopnih fitnes centrov, ampak si lahko preprosto obujemo udobne športne copate in se odpravimo v naravo.« 

zdravje pomurje
Kaj zdaj berejo drugi